Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Rosendaal, Bernardus Hermanus

Uit Berghapedia
Versie door Verre neef (overleg | bijdragen) op 24 mei 2020 om 15:54 (Korporaal bij de Stoottroepen: Rotterdam, Amsterdam)
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Ga naar: navigatie, zoeken

Ben Rosendaal werd geboren te Beek op 21 november 1926 als zoon van Hermanus Wilhelmus Franciscus Rosendaal en Maria Bernhardina Derksen. Hij was een broer van Willie Rosendaal.

Nederlands-Indië

Korporaal bij de Stoottroepen

Ben (rechts) en zijn broer Willie. De foto is eind 1949 of begin 1950 in de hoofdstad gemaakt: tot 27 december 1949 heette die Batavia, daarna Jakarta.

Ben was als militair in Nederlands-Indië. Op foto hiernaast staat hij als korporaal van de Stoottroepen. Gezien zijn leeftijd zal hij gediend hebben bij het vierde bataljon van dit regiment (4 RS). Dit bataljon behoorde tot de Palmboom-Divisie.

4 RS is op 14 mei 1947 vanuit Rotterdam met de Volendam naar Indië vertrokken. De aankomst in Belawan, de haven van Medan op Noord-Sumatra, was op 9 juni. In de omgeving van Medan had het bataljon zijn eerste standplaats, waarna het in april 1948 werd overgeplaatst naar de omgeving van Padang op Midden-Sumatra. Daar heeft 4 RS actief deelgenomen aan de Tweede Politionele Actie.

In december 1949 vertrok 4 RS in afwachting van de repatriëring naar Batavia. Kort daarop is bovenstaande foto gemaakt. Op 7 februari 1950 vertrok 4 RS naar Nederland aan boord van het enorme Franse troepentransportschip Pasteur. Het heeft maar liefst zeven infanteriebataljons van de Palmboom-Divisie (zo'n 4.000 man) in één keer naar Nederland gebracht. De aankomst in Amsterdam was op 24 februari 1950, na een reis van maar zeventien dagen.

Andere Stoottroepers

Het embleem van de Stoottroepen

Zie ook

Zijn verdere leven

Ben overleed in Beek op 10 november 2006.

Bron