Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Salm-Reifferscheidt, Christina van

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken

Christina van Salm-Reifferscheidt was bij haar overlijden op 9 april 1842 de laatste stiftsdame van het Stift Elten die nog in Elten woonde. Bij de opheffing van het Stift op 18 maart 1811 waren er nog zes stiftsdames, maar ze woonden toen al niet meer allemaal in het Stift. Zo is de laatste abdis, Letizia Murat, die bij haar benoeming in 1806 nog maar een kleuter was, al in 1808 met haar ouders naar Napels verhuisd, waar haar vader door keizer Napoleon tot koning van het gelijknamige koninkrijk was benoemd. Zij overleed op 12 maart 1859, zeventien jaar na Christina van Salm-Reifferscheidt.

Wie Christina van Salm-Reifferscheidt was, is niet geheel duidelijk, maar waarschijnlijk was zij een jongere zus was van de laatste echte abdis, Maximiliana Francisca de Paula van Salm-Reifferscheidt. Een andere zus was Charlotte van Salm-Reifferscheidt. Als dit klopt, waren haar volledige voornamen Walburga Maria Francisca Christina en werd zij op 14 april 1773 geboren als dochter van Siegmund van Salm-Reifferscheidt en Eleonora van Waldburg-Zeil-Wurzach. De geboortedata van Christina en van Walburga Maria Francisca Christina in de verschillende bronnen komen overeen; alleen de overlijdensdata verschillen qua jaartal. Christina overleed op 9 april 1842; Walburga Maria Francisca Christina op 9 april 1812. Of dit jaartal 1812 een fout is, of dat het hier om twee verschillende personen gaat, vergt nader onderzoek. Vaststaat echter dat er op 9 april 1842 een Eltense stiftsdame overleed die Christina van Salm-Reifferscheidt heette, en dat het hoogstwaarschijnlijk is dat zij nauw verwant was met de Eltense abdissen uit het gravengeslacht van Salm-Reifferscheidt.

Het hongerdoek dat abdis Agnes van Limburg Stirum in 1619 aan het Stift Vreden schonk, is in 1826 gerestaureerd door Christina van Salm-Reifferscheidt met steun van de stiftsdames von Limpens en Meyer zu Stritholt. Hoewel ook hier het bewijs weer ontbreekt, kan worden aangenomen dat deze Christina dezelfde was als de laatste stiftsdame van het Stift Elten.

De nalatenschap van Christina van Salm-Reifferscheidt werd op 9 augustus 1842 in Emmerik geveild. Hierbij heeft de Leidse hoogleraar theologie Nicolaas Christiaan Kist twee van haar boeken gekocht: een exemplaar van het Necrologium van Elten en een tijnsboek.

Tot de bezittingen van Christina van Salm-Reifferscheidt behoorde ook de boerderij De Kruisstede in Beek. Die had zij in 1806 geërfd van Antonius Josephus Carolus Streuff, de laatste ambtsman van het Stift Elten. Zij had een relatie met de 25 jaar oudere ambtsman, maar kreeg, wellicht vanwege dit leeftijdsverschil, van haar familie geen toestemming om met hem te trouwen. Bij Streuffs overlijden erfde zij wel De Kruisstede. Haar familie heeft de boerderij pas in 1850, acht jaar na haar overlijden, verkocht.

Bronnen

  • Op Google Books:
    • Het necrologium en het tynsboek van het adelijk jufferen-stift te Hoog-Elten, medegedeeld uit het onuitgegeven oorspronkelijk handschrift, benevens ene geschiedenis der Abdij, N.C. Kist; Leiden (1853), blz. 8, 60
    • Gothaischer genealogischer Hof-Kalender auf das Jahr 1844, uitgeverij Justus Perthes, Gotha (1844), blz. 267
  • Het Kerspel Beek in de Liemers, deel I, blz. 728–729
  • Vredener Hungertuch op Wikipedia
  • Diverse genealogische websites