Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Sanders, Sibilla

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken

Sibilla Sanders was in 18e eeuw een Joodse inwoonster van 's-Heerenberg. Zij was getrouwd met Meijer Israël Frank. Haar voornaam komt ook voor als Beyla, Bijla, Zebila, Zebilla en Zibilla; haar achternaam ook als Sander en Zanders.

Haar kinderen waren:

De overlijdensakte van Sibilla Sanders

Sibilla Sanders overleed op 22 april 1812, in de periode van 1810 tot 1813, toen ons land ingelijfd was bij Frankrijk en de ambtstaal Frans was. In die tijd werd de burgerlijk stand ingevoerd, die in de Commune de 's-Heerenberg aldus van januari 1812 tot november 1813 in het Frans werd gevoerd. De tekst van Sibilla's overlijdensakte is handgeschreven door François de Both, maire, officier de l'État Civil de la Commune de 's-Heerenberg, Canton de 's-Heerenberg, Département de l'Yssel Supérieur.

Haar overlijden werd aangegeven door Abraham Marcus en Meijer Simons. Bij de handtekeningen onder de geboorteakte valt op dat die van Abraham Marcus in Latijns schrift is geschreven, maar die van Meijer Simons in Hebreeuws schrift: מאייר סימונס (Meijer Simons). Pleegde Meijer met zijn handtekening een verzetsdaad tegen de Franse overheersing?

Vermoed wordt dat Sibilla Sandersis begraven op de Joodse begraafplaats in 's-Heerenberg, maar daar is geen bewijs voor. Als dit zo is, dan is haar grafsteen in loop der tijd verloren gegaan.

Bronnen