Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Schaepman, Charles Pierre Gerard: verschil tussen versies

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken
k (Kleine aanvulling)
(link n.a.v. nieuw lemma Verstegen, Petronella Wilhelmina)
Regel 11: Regel 11:
 
*Het derde punt kan men zich niet herinneren…
 
*Het derde punt kan men zich niet herinneren…
  
Hij had twee huishoudsters, Dina Blumer 'van de smid', uit Gendringen en Nellie Verstegen uit [[Stokkum]]. Deze laatste werd nog een keer schutterskoningin van [[Dichteren]], toen de pastoor met de kermis de vogel er af schoot. 's Middags was hij nog wel koning maar 's avonds droeg hij de scepter toch maar over aan een vice-koning.
+
Hij had twee huishoudsters, Dina Blumer 'van de smid', uit Gendringen en [[Verstegen, Petronella Wilhelmina|Nellie Verstegen]] uit [[Stokkum]]. Deze laatste werd nog een keer schutterskoningin van [[Dichteren]], toen de pastoor met de kermis de vogel er af schoot. 's Middags was hij nog wel koning maar 's avonds droeg hij de scepter toch maar over aan een vice-koning.
  
 
Bij zijn zilveren priesterjubileum in [[1959]] kreeg hij van de parochianen een televisietoestel cadeau. Voor die tijd keek hij altijd bij [[Dijkman, Johannes Hendrikus Aloisius|'meester Diekman']]. Het had pastoor Schaepman misschien dwarsgezeten dat hij zelf geen tv had, want alle kinderen waar men thuis zo'n zeldzaam apparaat had, konden er steevast op rekenen dat ze met de catechismusles een beurt van hem kregen.
 
Bij zijn zilveren priesterjubileum in [[1959]] kreeg hij van de parochianen een televisietoestel cadeau. Voor die tijd keek hij altijd bij [[Dijkman, Johannes Hendrikus Aloisius|'meester Diekman']]. Het had pastoor Schaepman misschien dwarsgezeten dat hij zelf geen tv had, want alle kinderen waar men thuis zo'n zeldzaam apparaat had, konden er steevast op rekenen dat ze met de catechismusles een beurt van hem kregen.

Versie van 1 apr 2022 om 16:55

Vermelding van Schaepmans wijding in
de Nieuwe Tilburgsche Courant van 25 juli 1934

Charles Pierre Gerard Schaepman werd geboren in Zwolle (Ov.) op 12 november 1905 in het gezin van Christopher Jacobus Johannes Schaepman en Vrouwe Maria Johanna Antoinetta Huberta van Rijckevorsel.

Hij werd op 22 juli 1934 in Utrecht tot priester gewijd. In 1954 werd hij pastoor van de Sint Martinusparochie in Wijnbergen als opvolger van pastoor Schweigmann.

Voordien was hij kapelaan geweest in Beltrum en Gendringen en Montfoort. In Gendringen heeft hij zich ingezet voor de dwangarbeiders van Kamp Rees. Ook was hij daar duikhoofd in de Groep Cappetti.

Bij zijn installatie in Wijnbergen zei hij dat hij drie ongebruikelijke dingen zou doen:

  • Hij weigerde hij het 'Te Deum' in te zetten (iets dat een nieuwe pastoor normaal gesproken wel doet).
  • Hij trakteerde zijn gasten op erwtensoep.
  • Het derde punt kan men zich niet herinneren…

Hij had twee huishoudsters, Dina Blumer 'van de smid', uit Gendringen en Nellie Verstegen uit Stokkum. Deze laatste werd nog een keer schutterskoningin van Dichteren, toen de pastoor met de kermis de vogel er af schoot. 's Middags was hij nog wel koning maar 's avonds droeg hij de scepter toch maar over aan een vice-koning.

Bij zijn zilveren priesterjubileum in 1959 kreeg hij van de parochianen een televisietoestel cadeau. Voor die tijd keek hij altijd bij 'meester Diekman'. Het had pastoor Schaepman misschien dwarsgezeten dat hij zelf geen tv had, want alle kinderen waar men thuis zo'n zeldzaam apparaat had, konden er steevast op rekenen dat ze met de catechismusles een beurt van hem kregen.

Toen hij in 1961 werd overgeplaatst naar Hoogland, verhuisden zijn huishoudsters met hem mee. Nellie Verstegen zou maar drie maanden blijven en daarna terugkeren naar Stokkum. Maar zij maakte in Hoogland kennis met Henk Tolboom, met wie ze in 1970 trouwde.

Pastoor Schaepmans vertrek werd vooral door de oudere parochianen betreurd. Sinds mensenheugenis hadden de pastoors van de Sint Martinusparochie de pastorie van Wijnbergen als eindstation gehad. (Hier blijkt hoe kort "mensenheugenis" duurt. Schaepmans voorganger Schweigmann was in 1954 inderdaad als pastoor van Wijnbergen overleden. Diens voorganger Ledel was in 1938 na vier jaar emeritaat overleden, en Ledels voorganger Hoorneman was in 1907 kerngezond overgeplaatst naar Amersfoort.)

In zijn nieuwe parochie Hoogland presteerde de pastoor het om zonder rijbewijs rond te rijden. Hij deed dan de stool om zodat het leek alsof hij een zieke de communie bracht. Hij dacht dat de politie het dan niet zou wagen om hem aan te houden. In de parochie Wijnbergen bracht hij de communie nog op de fiets rond. Tegemoetkomende fietsers stapten dan massaal van de fiets af om te knielen voor de Heilige Hostie. Brutaliteit was toch wel een kenmerk van hem.

Na zijn emeritaat in oktober 1974 gingen de pastoor en huishoudster Dina Blumer in Doorwerth wonen, halverwege de parochies Wijnbergen en Hoogland. Daar overleed hij op 12 maart 1983 overleed, 77 jaar oud. Hij werd begraven in Hoogland.

Zijn opvolger was pastoor Heijman.

Bronnen