Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Smit, Marinus Antonius

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken

Marinus Antonius Smit werd op 4 december 1895 geboren in Leeuwarden als zoon van Johannes Hermanus Smit en Maria Anna Cornelia Mol.

Op 14 maart 1919 vestigde hij zich vanuit Leeuwarden in 's-Heerenberg. In het bevolkingsregister werd als zijn beroep stationschef genoteerd. Op 29 april 1920 werd hij uitgeschreven naar Emmerik. Kort daarvoor, op 20 april, was hij daar getrouwd met Antonie Hubertine Fassin, geboren in Emmerik op 20 september 1892 als dochter van Heinrich Friedrich Fassin en Antonia Anna Scheers. Zij was een nicht van Xaver Fassin.

Op 23 maart 1932 vestigden Smit en zijn vrouw zich in 's-Heerenberg. Als zijn beroep werd vertegenwoordiger genoteerd. Later is dit veranderd in belastingconsulent.

In de jaren 19441945 was hij provisor van het Gasthuis Sint-Gertrudis. Hij was een van de vier provisoren die werden aangesteld nadat de Duitse bezetter de gemeenteraad bevel had gegeven het bestuur van het Gasthuis te vervangen. De nieuwe provisoren waren zeer waarschijnlijk lid van de NSB.

Zoals in april 1942 burgemeester Nederveen van Bergh was vervangen door de NSB'er Van der Werf, zo werd in maart 1944 de burgemeester van Duiven, mr. W.J.F.A.R. van den Clooster baron Sloet tot Everlo, door de Duitse bezetter ontslagen. Smit werd daar in augustus 1944 aangesteld als opvolger.

Over zijn verdere levensloop zijn geen gegevens voorhanden.

Bronnen