Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Sophia van den Bergh (†1412)

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken

Sophia van den Bergh was het enige kind van Frederik III van den Bergh en Katharina van Buren. Haar geboortedatum is niet bekend, maar zij trouwde omstreeks 1395, zodat zij kort na het huwelijk van haar ouders, die omstreeks 1370 trouwden, geboren moet zijn.

Aangezien zijn geen broers had, was haar vader de laatste heer van Bergh uit het Huis de Monte. Haar huwelijk met Otto van der Leck omstreeks 1395 was het begin van het Huis Van der Leck. De eerste heer uit dit Huis was haar enige kind, Willem II van den Bergh.

Sophia overleed op 27 mei 1412, slechts twee jaar na haar moeder. Haar tante Heilwich werd pleegmoeder van haar zoon Willem, die toen pas acht jaar oud was.

Haar overlijden wordt, net als dat van haar man, haar beide ouders en haar zoon vermeld in een lijst in een aldt boecksken uit de tweede helft van de 15e eeuw. De lijst begint met de bede In nomine Patris et Filii et Spiritus Sancti, amen. Hierna volgt onder het jaar 1412 haar overlijden:

Anno domini MCCCCXII die Bede presbiteri obiit Sophia, filia nata de Monte et domina de Monte, de Hedell et de Bylandt, uxor venerabilis et sine macula militis Ottonis de Lecka, et fuit filia domini Frederici de Monte.
(In het jaar des Heren 1412 op de naamdag van de priester Beda overleed Sophia, dochter geboren Van den Bergh en vrouwe van Bergh, van Hedel en van Bylandt, vrouw van de eerbiedwaardige ridder zonder blaam Otto van der Leck, dochter van heer Frederik van den Bergh.)

Het was destijds gebruikelijk een datum aan te duiden volgens de heiligenkalender. Sophia's sterfdag 27 mei was de naamdag van Beda de Eerbiedwaardige, een Engelse priester uit de achtste eeuw.

Bronnen