Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Stellingwerff, Jacobus

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken

Jacobus Stellingwerff (16671727) was een tekenaar van stads- en dorpsgezichten en gebouwen als kerken, havezaten, stadspoorten en dergelijke. De meeste van zijn tekeningen waren echter kopieën die hij maakte in opdracht van anderen. Zijn belangrijkste opdrachtgevers waren Matheus Brouërius van Nidek en Andries Schoemaker, die de kopieën gebruikten ter illustratie van hun topografische publicaties. Het kopiëren had tot doel tekeningen van diverse kunstenaars in dezelfde stijl om te zetten. Voor Brouërius van Nidek heeft Stellingwerff meer dan 2.500 tekeningen gemaakt; voor Schoemaker meer dan 800.

Stellingwerff heeft ook tekeningen uit het Land van Bergh gekopieerd. Hij gebruikte daarvoor werk van Diederick Tiellemans, die de meeste van zijn tekeningen op zijn beurt weer had gekopieerd van originelen van Maximiliaen de Raedt. Van deze De Raedt is verder niets bekend; Tiellemans was waarschijnlijk dezelfde als de landdrost van Bergh, die rond 1700 in De Munt woonde.

Op al Stellingwerffs Berghse kopieën staat het jaartal 1720. Verder vermeldde hij de naam van de tekenaar van het origineel. Als dat ook een kopie was schreef hij daaronder van wie het echte origineel was. In het geval van De Raet staat er dan (met de nodige variaties) ad vivum delineavit per Maximiliaan de Raet of ad vivum delineare fecit per Maximiliaan de Raet – naar het leven getekend door Maximiliaan de Raet.

's-Heerenberg – Protestantse kerk
Zeddam – Dorpsgezicht
Vier Heezen – Hooge Zorg

Bronnen