Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Strijaards, Daniel

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken
Strijaards' overlijdensakte, opgemaakt op 26 maart 1945 in 's-Heerenberg.
Klik op de afbeelding voor een vergroting

Daniel Strijaards werd op 28 juli 1902 geboren in Rotterdam als zoon van Daniel Strijaards en Anna Elisabeth van Eenige. Hij trouwde op 6 november 1929 in Rotterdam met Hendrika van der Zalm. Als zijn beroep wordt vermeld wagensmeerder.

Strijaards werd opgepakt bij de grote razzia die onder de codenaam Aktion Rosenstock op 10 november 1944 plaatsvond in de buitenwijken van Rotterdam en in Schiedam, en de dag daarna in het centrum van Rotterdam. Het was de eerste groots opgezette razzia, zodat het verrassingseffect totaal was: van de aanwezige 70.000 mannen van zeventien tot veertig jaar werden er ruim 50.000 opgepakt. Van hen werden er 20.000 afgevoerd per rijnaak, 20.000 te voet en 10.000 per trein. Een groep van 500 man moest naar Amersfoort fietsen.

Een onbekend aantal van deze mannen is naar Kamp Rees gebracht. Strijaards behoorde mogelijk tot deze groep, want hij komt voor in de Apeldoornse lijst (zie Bronnen) van slachtoffers van Kamp Rees. Echter, hij overleed op 22 maart 1945 's morgens om zeven uur in het OT-Lager Duiventil in Zeddam. Het is nog niet duidelijk of hij daar via Kamp Rees of langs een andere weg is terechtgekomen. Strijaards was 42 jaar oud. Hij werd begraven op het N.H. kerkhof in Zeddam. Het is niet bekend of hij later elders is herbegraven.

Zijn overlijden is op 26 maart 1945 aangegeven in de gemeente Bergh en later dat jaar ingeschreven in de gemeente Rotterdam. De aangifte in Bergh werd gedaan door Peter Wilhelmus Johannes van de Pas, een verpleger uit Eindhoven die in het noodziekenhuis in het Patersklooster in 's-Heerenberg werkte. Hij bevond zich aan de verkeerde kant van de frontlinie, want Eindhoven was al op 18 september 1944 bevrijd. Van de Pas heeft in totaal twaalf overlijdens aangegeven; dat van Van Strijaards, dat van Rudolf van der Drift, die drie uur na Strijaards in het OT-Lager Duiventil was overleden, en verder de overlijdens van Boeljon, Buis, Kamstra, Kleinleugenmors, Kurtz, Leenders, Reijnders, Van Solingen, Udo en Vermaat. De meeste van hen kwamen met zekerheid uit Kamp Rees en waren in het 's-Heerenbergse noodziekenhuis overleden.

Hoewel overleden dwangarbeiders als oorlogsslachtoffers worden erkend, komt Strijaards niet voor in het Slachtofferregister van de Oorlogsgravenstichting en de Lijst van Oorlogsslachtoffers in het Gemeentearchief Bergh. De reden hiervoor is niet bekend

Op 10 november 2010 is in voetbalstadion De Kuip in Rotterdam een plaquette onthuld ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de razzia van 10 en 11 november 1944.

Bronnen