Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Tervoert, Gerrit Hendrik Johannes

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken
Gerrit Tervoert met zijn broers in 1913.
Van links naar rechts: Willem, Bertus (de vader van Jan Tervoert), Johan, Gerrit zelf, Frederik en Bernard.


Gerrit Hendrik Johannes Tervoert werd op 2 september 1877 geboren in Vinkwijk als zoon van Hendrik Jan Tervoert en Johanna Aleida Heesen.

Op 31 augustus 1897 vertrok hij naar Utrecht om te studeren aan de Rijksveeartsenijschool. Dit betekent dat hij de juiste vooropleiding had, gymnasium of HBS, maar hierover zijn geen nadere gegevens gevonden. Tijdens zijn studie in Utrecht deed hij ook aan sport: in december 1899 werd hij tweede bij de jaarlijkse schaatswedstrijd tussen studenten van de Rijksveeartsenijschool. In augustus 1902 behaalde hij zijn veeartsendiploma.

In september 1902 werd hij benoemd tot gemeente-veearts van de Friese gemeente Smallingerland, waarvan Drachten de hoofdplaats is. Toen hij daar werkzaam was, trouwde hij op 9 februari 1904 in Utrecht met Lamberta Petronella Mulder, geboren in Houten op 15 november 1873 als dochter van Johannes Gerardus Mulder en Anna Maria van Oostrom. Uit dit huwelijk werden voor zover bekend geen kinderen geboren.

Per 1 november 1905 werd hij gemeente-veearts in Zwolle. Hij bleef daar waarschijnlijk tot zijn pensioen. In 1910 werd hij tevens de eerste directeur van de Zwolsche Paarden- en Veeverzekering Mij.

Tervoert maakte zich sterk voor de bestrijding van rundertuberculose. Over dit onderwerp schreef hij het proefschrift Die Bekämpfung der Tuberkulose beim Rind. Wie kommt man zu einer guten Methode der Tuberkulosebekämpfung in den Niederlanden?, waarop hij op 22 juli 1926 promoveerde aan de Universiteit van Bern, Zwitserland. Daarmee volgde hij het voorbeeld van zijn jongere broer Frederik, die al in 1914 in Bern tot doctor was gepromoveerd.

Over het latere leven van Tervoert zijn nog geen gegevens voorhanden.

Schaatser Tervoert. Uit het Nieuwsblad van het Noorden van 21 december 1899
Klik voor een vergroting
Uit de Graafschapbode van 16 augustus 1902
Uit de avondeditie van de NRC van 23 juli 1926

Bronnen