Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Tomesen, Bernardus Antonius

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken

Bennie Tomesen werd geboren te Braamt op 28 april 1925 als zoon van Johannes Martinus Tomesen en Johanna Hendrika Thuis.

Nederlands-Indië

sergeant bij het 1e Mitrailleurbataljon

Tomesen, Bernardus Antonius.jpg

Bennie (legernummer 25.04.28.075) was sergeant bij de staf van het 1e Mitrailleurbataljon (1 Mitr. Bat.) van de 7 December-Divisie.

1 Mitr. Bat. vertrok op 29 oktober 1946 met de Nieuw Holland naar Indië. De aankomst in Batavia was op 27 november. Het bataljon was uitgerust met zware mitrailleurs en zware mortieren, en als zodanig bedoeld ter ondersteuning van infanterie. De drie compagnieën en de mortierpelotons werden dan ook verspreid over de verschillende eenheden van de 7 December-Divisie. Ze hebben zodoende in de zomer van 1947 gescheiden van elkaar deelgenomen aan de Eerste Politionele Actie. Na de Eerste Poltionele Actie hebben de mitraillisten ook gewone infanteriediensten uitgevoerd, zoals patrouillelopen.

In juni 1948 werd het bataljon weer verenigd en kreeg een eigen bataljonsvak om te bewaken. Aan de Tweede Politionele Actie, die op 19 december 1948 begon, heeft alleen de 3e compagnie actief deelgenomen. In november 1949 keerde het bataljon terug naar Batavia in afwachting van de thuisreis. Die begon op 21 januari 1950 aan boord van de Cheshire. De aankomst in Rotterdam was op 18 februari 1950.

Het 1e Mitrailleurbataljon heeft vijf doden moeten achterlaten.

Andere militairen van het 1e Mitrailleurbataljon

Zie ook

Zijn verdere leven

Hij trouwde met Anny ten Have, en was mede-oprichter en mede-directeur van Gebr. Tomesen Parket, Wijnbergseweg 5 te Braamt.

Hij overleed veel te jong op 63-jarige leeftijd te Doetinchem, op 15 april 1989.