Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Uitgeversmaatschappij "C. Misset" N.V.

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken

Uitgeversmaatschappij "C. Misset" N.V. in Doetinchem was onder andere de drukker/uitgever van De Graafschapbode en Er op of er onder. De familie Misset woonde op de Kemnade in Wijnbergen. In de Kronyck van Deutekom - aanwezig in de bibliotheek van de Heemkundekring Bergh - staat een vervolgserie over Misset.

In 1873 begon Cornelis Misset uit Haarlem een drukkerij in Doetinchem en sinds 1879 werd het ook een uitgeverij. In 1915 werd de eerste ‘Boerderij’ uitgegeven. Toen nog een krant van enkele pagina’s, later een weekblad voor de landbouwsector. Een vakblad dat dus al meer dan 100 jaar bestaat.

In de loop der jaren werden er meerdere nationale en internationale vakbladen uitgegeven. Eind jaren negentig veranderde de naam Misset in Elsevier bedrijfsinformatie. Later werd dit Reed Business Information. In 2019 is het agrarische portfolio van Reed Business Information door verkocht aan een nieuw opgerichte onderneming genaamd Doorakkeren BV. Doorakkeren BV is een samenwerking tussen vier uitgevers. Zij kozen ervoor om de naam Misset Uitgeverij nieuw leven in te blazen. Misset geeft tegenwoordig in Nederland zes agrarische vakbladen uit; daarnaast worden nog vijf Engelstalige bladen uitgegeven.

De drukkerij is tegenwoordig een apart bedrijf en heet Senefelder-Misset. De geschiedenis van de drukkerij is als volgt: In 1873 richtte de 24-jarige Cornelis Misset een handelsdrukkerij in de Grutstraat in Doetinchem op. De eerste hoogdrukrotatiepers werd in 1899 in gebruik genomen. Enkele jaren later werd Misset een naamloze vennootschap: NV Nederlandsche Drukker- en Uitgeversmaatschappij ‘C. Misset’ Doetinchem. In 1925 werd de eerste offsetpers aangeschaft, een paar jaar later gevolgd door de eerste diepdrukrotatiepers. Halverwege de jaren tachtig nam Misset het nieuwe bedrijfspand op het industrieterrein De Huet in Doetinchem in gebruik, waar het nu nog gevestigd is. Het bedrijf drukt tegenwoordig vooral tijdschriften (in 2021: 630 titels).

In de bibliotheek van de Heemkundekring is ook het boek Spiegel van een eeuw Oostgelders leven (1879-1979) aanwezig.

In 2010 bracht de toenmalige tv-zender Graafschap TV de documentaire 'Meneer Kees En Meneer Henk', gefinancierd door het ministerie van VWS in het kader van Erfgoed van de Oorlog. De film gaat over de vraag: hoe ver ga je in bezettingstijd om je bedrijf en je personeel te behouden? De documentaire is te bekijken via Het hele arsenaal.

Bron