Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Veldhuizen

Uit Berghapedia
Versie door Verre neef (overleg | bijdragen) op 22 nov 2020 om 16:31 (Aanvullingen, kaarten)
Ga naar: navigatie, zoeken
1977. De grenskantoren van Bergh Autoweg staan onderaan de kaart. Alleen Feldhuisen (gespeld als Feldhausen) is aangegeven.
1994. Links naast de naam Veldhuizen is (net als op de kaart hierboven) de gemeentegrens met Zevenaar aangegeven.

Veldhuizen is een buurtschap in het zuidoosten van de gemeente Zevenaar. Tot de gemeentelijke herindelingen van 2005 lag de Veldhuizen in de gemeente Bergh. Bij de samenvoeging in dat jaar met de gemeente Didam tot de gemeente Montferland zijn enkele grenswijzigingen met de omliggende gemeenten doorgevoerd. Een daarvan was de overheveling van de grensovergang Bergh Autoweg naar de gemeente Zevenaar, die zo een uitloper kreeg met daarin het korte stuk van de autosnelweg A12 dat Berghs was.

Omdat Veldhuizen vanuit Bergh gezien aan de andere kant van de A12 ligt, ging het mee naar Zevenaar. Het ligt nu ingeklemd tussen de A12, de N812/Beeksweg (in de gemeente Montferland de Oud Arnhemseweg) en de Duitse grens.

Veldhuizen grensde direct aan het terrein van De Byvanck in Beek, maar de naam is daar niet (meer) gangbaar.

In de oorspronkelijke aanwijzende tafels bij de kadastrale kaarten van Sectie A: Den Byvank van de kadastrale gemeente 's-Heerenberg komt Veldhuizen een aantal keren voor als woonplaats van Janus Gerritsen, die hier een aantal kavels bezat. Hij komt echter niet voor als inwoner van Veldhuizen, zodat aangenomen wordt dat hij aan de andere kant van de grens in het toenmalige Pruisen woonde. Ook nu nog sluit daar de buurtschap Feldhuisen direct aan bij Veldhuizen. De Veldhuizenseweg in Veldhuizen heet over de grens Feldhausener Weg en loopt door tot in Elten.

De Veldhuizerweg met een wegwijzer naar onder meer Elten en Emmerik
2015. Zowel Veldhuizen als Feldhuizen staan op de kaart. De geelzwart gestreepte lijn is de gemeentegrens tussen Zevenaar en Montferland.

Bronnen