Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Velthausz, Wilhelmus Hermanus Maria

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken

Wim Velthausz werd geboren op 21 oktober 1928 als jongste van de tien kinderen van Johannes Hendrikus Bernardus Velthausz en Elisabeth Maria Derksen. Zijn geboortehuis was Groenestraat 14 in 's-Heerenberg, waar zijn vader een drukkerij had.

Nederlands-Indië

Soldaat bij 42 Hupva

Wim Velthausz (Medium).JPG
Het dagboek van een hospik (Medium).JPG

Wim is als militair in Nederlands-Indië geweest. Hij is op 8 september 1948 opgekomen in de Van Sypesteyn-kazerne aan de Leidseweg in Utrecht. Op 12 februari 1949 vertrok hij naar Indië met de 42e Hulpverbandplaatsafdeling (42 Hupva), een geneeskundige compagnie die onderdeel was van de G-brigade. 42 Hupva is op 29 oktober 1950 teruggekeerd in Nederland.

Gedurende zijn hele diensttijd heeft Wim een dagboek bijgehouden. Ter gelegenheid van een reünie van zijn onderdeel in oktober 2002 heeft hij zijn dagboek uitgetikt, van commentaar voorzien, en onder de titel Het dagboek van een hospik bij Drukkerij Velthausz laten drukken.

In zomer van 2009 heeft zijn weduwe Wilhelmien Velthausz-Bisseling een expemplaar aan de Heemkundekring Bergh ter beschikking gesteld. Dit exemplaar is door Marcel Messing gelezen en bewerkt voor de Berghapedia. De inhoud van 120 pagina's is zo samengevat tot twee webpagina's, waarbij hier en daar commentaar is toegevoegd ten behoeve van de 21e-eeuwse lezer. Enkele markante foto's en tekstgedeelten zijn onveranderd overgenomen.
Genoemd in het dagboek

Wim noemt de volgende Berghse militairen in zijn dagboek:

Andere militairen van het Korps Geneeskundige Troepen

Zie ook


Zijn verdere leven

Wilhelmien Bisseling in 1949

Wim trouwde op 26 januari 1959 in 's-Heerenberg met Wilhelmina Maria Bisseling.

Zijn vak was typograaf, dat hij jaren lang uitoefende aan de Groenestraat op de drukkerij van zijn vader.

Wim was muzikaal. Hij speelde in het Hausz Orkest, dat het familie-orkest van de familie Velthausz was, en hij was voorzitter van Harmonie Crescendo van 1983 tot 2005.

Hij was gediplomeerd trainer en heeft vele jongens bij MvR opgeleid. Tevens is hij voorzitter van Sociëteit De Vriendschap geweest. Zijn hobby was de Berghse Modelbouw Club, waarvan hij jarenlang voorzitter is geweest.

Wim overleed op 2 maart 2005, 76 jaar oud, en werd begraven op de Algemene Begraafplaats in 's-Heerenberg.

Crescendo 1981 (Medium).JPG
Wim Velthauz0001 (Medium).JPG

Bronnen