Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Wassing, J.C. (Jan)

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken
De zaak van J.C. Wassing aan de Molenstraat 8 te 's-Heerenberg.

J.C. (Jan) Wassing had een handel in rijwielen, naaimachines, fornuizen, wasmachines, radio's en huishoudelijke artikelen en een reparatie-inrichting voor motoren en rijwielen, aanvankelijk aan de Kellenstraat in 's-Heerenberg. Hij was een van de eersten in 's-Heerenberg met een T-Ford. Deze auto werd ook als taxi gebruikt. Veel Berghenaren zijn zo in de periode 1935 tot 1948 door Jan Wassing als bruidspaar naar de kerk gebracht.

Rond 17 september 1944, aan het begin van operatie Market Garden, werden alle fietsen uit zijn zaak gevorderd door de Duitsers. De Duitse soldaten reden erop naar Arnhem. Deze fietsen kwamen nooit meer terug naar de rechtmatige eigenaar.

Na de oorlog verhuisde hij met zijn zaak naar de Molenstraat no. 8 en werden er bij Jan Wassing veel fietsen op afbetaling gekocht. Omdat de zaak vlak naast de kerk was, kwamen de klanten die verder weg woonden na de kerkdienst met het afbetalingsboekje langs. De familie Wassing was aldus altijd genoodzaakt om op zondagmorgen thuis te blijven.

Zijn telefoonnummer was 219.

Aan de Muntwal had hij zijn reparatie-inrichting en aan de Molenstraat kwam later de Amrobank.

Bron