Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Westenberg, Jan Oortwijn

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken

Jan Oortwijn Westenberg kocht in 1777 de buitenplaats op Dijkhuizen tussen Zeddam en Azewijn. Zijn jongste dochter is in 1788 net als zijn andere kinderen in Goor gedoopt, maar dit sluit niet uit dat hij vanaf 1777 met zijn gezin op Dijkhuizen heeft gewoond.

Westenberg werd op 27 februari 1726 Nederduits-gereformeerd gedoopt in Hattem als zoon van Arnoldus Albertus Westenberg en Geertrui Johanna Hester Greve. Hij koos voor een militaire loopbaan in het Staatse Leger van de Republiek der Verenigde Nederlanden. Hij diende als luitenant in het 1e bataljon van het Regiment van de prins van Nassau-Weilburg toen hij op 16 september 1761 in Gelselaar trouwde met Maria Henrietta Pothoff. Zijn regiment werd ook het Overijsselse Regiment Cavalerie genoemd, wat verklaart waarom hij in Gelselaar trouwde en zijn kinderen in Goor gedoopt zijn.

Zijn kinderen waren:

Westenbergs overlijdensadvertentie in de Opregte Haarlemsche Courant van
29 november 1808. Vermeld wordt dat hij op Dykhuizen is overleden.

Westenberg verliet de militaire dienst met de rang van luitenant-kolonel. Op 1 juli 1791 werd hij als lidmaat opgenomen in de Neder-Duits gereformeerde gemeente in Zeddam.

Hij overleed op Dijkhuizen op 25 november 1808, 82 jaar oud. Op 29 november werd hij als protestant begraven in de Sint Oswalduskerk in Zeddam. Nog geen half jaar later, in maart 1809, zou koning Lodewijk Napoleon de kerk teruggeven aan de katholieken.

Bron