Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Wolswijk, Martinus Theodorus

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken

Mart Wolswijk werd geboren op 14 juni 1921 te Beek als zoon van Adrianus Wolswijk en Joanna Geertruida Jansen.

Nederlands-Indië

Wolswijk, Martinus.jpg

oorlogsvrijwilliger

Mart, een van de eerste oorlogsvrijwilligers (OVW'ers), en was aanvankelijk ingedeeld bij 1 GBI, het 1e Gezagsbataljon voor Indië. Dit bataljon zou in Australië getraind worden om een invasie van Nederlands-Indië uit te voeren en daar de Japanners te verdrijven. Dit plan is door de Japanse capitulatie op 15 augustus 1945 niet doorgegaan.

1 GBI is nog wel op 4 oktober 1945 met de Stirling Castle vanuit Liverpool naar Australië vertrokken, maar kreeg op 30 november bij aankomst in Sidney geen toestemming meer aan land te gaan en moest uitwijken naar Malakka. Deze reis werd gemaakt met de Moreton Bay, die op 26 november aankwam in Penang op Malakka.

Vanwege de veranderde omstandigheden werd 1 GBI opgeheven en het personeel werd op diverse onderdelen verdeeld. Vele kwamen bij brigade- en divisiestaven terecht. Mart is aldus lange tijd in Bandoeng op West-Java gelegerd geweest. In Batavia heeft hij zijn plaatsgenoot Gerard Neijenhuis ontmoet. Hij is in 1948 terugkomen in Nederland.

Zijn broer Jan was als dienstplichtig soldaat in Indië.

Andere militairen van 1 GBI

Zie ook


Zijn verdere leven

Mart is in de jaren vijftig naar Indonesië teruggekeerd om er te werken voor de Billiton Maatschappij. Twee van zijn kinderen, Marcel en Frans werden in Indonesië geboren.

Hij overleed op 6 oktober 1997 te Doetinchem.