Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Zonnekroek, De (boerderij)

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken

De Zonnekroek te Lengel, (adres Zonnekroek 2) is een voormalige boerderij die sinds 18 juni 2002 op de gemeentelijke monumentenlijst staat (nr. 80).

Het pand is omstreeks 1905 gebouwd. Het voorhuis staat dwars op het achterhuis, maar zodanig dat het grondplan geen T, maar een L vormt. Het metselwerk is uitgevoerd in kruisverband. Boven de ramen op de begane grond zijn ontlastingsbogen gemetseld; op de bovenverdieping rollagen. Voor- en achterhuis hebben een wolfsdak.

In de jaren vijftig en zestig woonden er de families Kuiper en Heuvel. Vader Kuiper was onder meer imker. Tonnie en Dorie Kuiper zijn er geboren. Tonnie Kuiper was medewerker in Sportcomplex Montferland te 's-Heerenberg. De boerderij is niet meer als zodanig in gebruik. Nu wordt er uitsluitend in gewoond.

Zie ook Kuiffie Heuvel.

Zonnekroek1.jpg Zonnekroek2.jpg

Betekenis naam

In de verpondingen komt de Zonnekroek voor als Zonnekruick, Sonnekroich, Sonnekruick. In het archief van Huis Bergh op 2 januari 1486 staat Sonnenkroich. In het Middelnederlandsch Handwoordenboek staat een woord dat op kroich lijkt: crocht (= hoge zandgrond).