Bijdragen aan Berghapedia? Kijk hier voor Hulp bij aanmelden

Adolf van den Bergh: verschil tussen versies

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken
k (Categorie)
(Aanvulling Schilfgaarde)
 
(3 tussenliggende versies door dezelfde gebruiker niet weergegeven)
Regel 1: Regel 1:
'''Adolf van den Bergh''' was het tiende kind van de zestien kinderen van [[Willem IV van den Bergh]]  en [[Maria van Nassau]]. Hij werd geboren rond [[1573]].
+
'''Adolf van den Bergh''' was het twaalfde kind van de zestien kinderen van [[Willem IV van den Bergh]]  en [[Maria van Nassau]]. Hij werd geboren in [[1576]], waarschijnlijk in Bremen, waar zijn ouders in ballingschap verbleven.
  
Het ''Biographisch Woordenboek der Nederlanden'' vermeldt over hem dat hij Heer van Homoet en Hedel was en in [[1619]] als ritmeester in Spaanse dienst in 's-Hertogenbosch is overleden.
+
In [[1595]] kreeg hij het commando over hondervijftig kurassiers onder Karel van Mansfeld, een veldheer in Spaanse dienst. In [[1599]], bij het overlijden van zijn moeder, erfde hij de heerlijkheid [[Hedel]]. Hij overleed kort voor 2 juni [[1609]] in Den Bosch als ritmeester in Spaanse dienst en werd begraven in [[Boxmeer]].
  
== Bron ==
+
Graaf Adolf was niet getrouwd, maar liet bij ene Hilleke Hendrix een buitenechtelijke zoon na, Henrick genaamd, die vóór [[1633]] kinderloos overleed.
[http://www.inghist.nl/retroboeken/vdaa/#aa__001biog02_01.xml:390 ''Biographisch Woordenboek der Nederlanden''], deel 2-1, Van der Aa et al., Haarlem 1852-1878, blz. 389
 
  
{{Onderwerp|Militairen tijdens de Tachtigjarige Oorlog}}
+
== Bronnen ==
 +
*[[Het archief van het Huis Bergh (boek)]], blz. 54
 +
*[http://www.inghist.nl/retroboeken/vdaa/#aa__001biog02_01.xml:390 ''Biographisch Woordenboek der Nederlanden''], deel 2-1, Van der Aa et al., Haarlem 1852-1878, blz. 389
  
[[Categorie:Graven van den Bergh]] [[Categorie:Huis van der Leck]]
+
[[Categorie:Graven van den Bergh]] [[Categorie:Huis van der Leck]] [[Categorie:Tachtigjarige Oorlog]]
 +
[[Categorie:Militairen tijdens de Tachtigjarige Oorlog]] [[Categorie:Graven van graven]]

Huidige versie van 7 sep 2019 om 12:24

Adolf van den Bergh was het twaalfde kind van de zestien kinderen van Willem IV van den Bergh en Maria van Nassau. Hij werd geboren in 1576, waarschijnlijk in Bremen, waar zijn ouders in ballingschap verbleven.

In 1595 kreeg hij het commando over hondervijftig kurassiers onder Karel van Mansfeld, een veldheer in Spaanse dienst. In 1599, bij het overlijden van zijn moeder, erfde hij de heerlijkheid Hedel. Hij overleed kort voor 2 juni 1609 in Den Bosch als ritmeester in Spaanse dienst en werd begraven in Boxmeer.

Graaf Adolf was niet getrouwd, maar liet bij ene Hilleke Hendrix een buitenechtelijke zoon na, Henrick genaamd, die vóór 1633 kinderloos overleed.

Bronnen