Bijdragen aan Berghapedia? Kijk hier voor Hulp bij aanmelden

Bakker, Hendrik Jan

Uit Berghapedia
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Ga naar: navigatie, zoeken
Het bericht over Bakkers benoeming in
De Graafschapbode van 3 juni 1936

Hendrik Jan Bakker was de derde sluiswachter van de Kemnadesluis in de Oude IJssel bij Wijnbergen. Zijn voorganger was Gerrit Jan te Lindert.

Bakker werd op 19 augustus 1908 geboren in Hummelo als zoon van Evert Jan Bakker en Hendrika Garretsen.

Per 1 augustus 1936 benoemde het Waterschap van de Oude IJssel Bakker officieel tot sluiswachter. Net als zijn voorganger had hij vrije beschikking over de sluiswachterswoning en kon hij gebruik maken van het land rond de sluis. Uit advertenties in De Graafschapbode blijkt hij dat laatste inderdaad deed. Zo verkocht hij in februari 1938 een zwaar maalkalf, roodbont, in juli van dat jaar een mooie drijfgelt van vier maanden, en in mei 1939 een mooi geitenlam van vier weken. Tussendoor bood bij in maart 1939 een Bouvier met officiële stamboom te koop aan. Deze zeer scherpe waakhond was vertrouwd met pluimvee.

Bakkers opvolger was B. van Arragon, die in 1943 genoemd wordt als sluiswachter. Wanneer Bakker zijn functie precies heeft overgedragen aan Van Arragon, kon niet worden achterhaald. Uit de hierboven aangehaalde advertenties kan worden afgeleid dat Bakker in mei 1939 nog sluiswachter was.

Over sluiswachter Van Arragon en diens opvolger G. Bussink zijn geen nadere gegevens gevonden.

Bronnen