Bijdragen aan Berghapedia? Kijk hier voor Hulp bij aanmelden

Oude IJssel

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken

De Oude IJssel is een rivier in Gelderland en tevens de oostelijke grens van de Gemeente Montferland als de voormalige Gemeente Bergh. Tot 1966, toen er een grenswijziging was, had Bergh grondgebeid aan beide zijden kanten van de Oude IJssel. De gemeente Montferland grenst nu alleen tussen de A18 en het Waalse Water nog aan de Oude IJssel.

In 1894 waren er plannen om in Wijnbergen een los- en laadplaats, genoemd de Haven Wijnbergen, aan te leggen. Zeilschepen met potterie uit Gaanderen en Ulft voor de Indonesische markt zeilden omstreeks 1920 langs Wijnbergen, maar achter de dichte bosschage van de Kemnade was dit onmogelijk. Dan moesten de schippersvrouw en de kinderen de schuit aan een touw voortsjorren, lopend over het jaagpad; de schipper zelf moest natuurlijk aan het roer blijven. Inmiddels is er alweer een brug over de Oude IJssel bijgekomen, nu in Wijnbergen, in het Doetinchemse deel. De bushalte in de nabijheid van die brug heet Wijnberger brug.

Historisch citaat

Van: Ir. R. Verloren van Themaat in De Oude IJssel - De veelzijdige rol van het water" (Misset 1966): Een zeer belangrijk en noch in 1931 noch in 1952 voorzien voordeel van de mogelijkheid om met flinke schepen op de Oude IJssel te kunnen varen is, dat het verwijderen van zand voor onderhoud of verruming geen probleem meer is.

Vissoorten

Vissoorten die in de Oude IJssel voorkomen:

Bronnen