Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Bakkers: verschil tussen versies

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken
Regel 1: Regel 1:
 
{{Beg}}
 
{{Beg}}
Voor de komst van broodfabrieken had elke dorp en stad meestal meerdere bakkers. Bij veel huizen kwamen ook meer dan één bakker op een fiets met voorop een broodmand of een bakfiets.  
+
Vooral bij [[boerderijen]] waren vroeger eigen bakovens voor het bakken van broden. Accijns op het gemaal die pas in [[1856]] werd afgeschaft, heeft de prijs van brood hoog gehouden, zodat het voor velen goedkoper was aardapelen te eten. Toen de heffing op het gemaal werd opgeheven, kon er continue gemalen worden, waardoor het brood een stuk goedkoper kon worden.
 +
<br/>In het begin van de 20e eeuw verbouwden de boeren zelf de rogge en lieten die door de molenaar malen. De beste rog werd naar de '''bakker''' gebracht die er roggebrood van moest bakken. dat gebeurde in een trog, met de voeten werd het net zo lang heen en weer gestampt tot het deeg was.
 +
<br/>Voor de komst van broodfabrieken had elke dorp en stad meestal meerdere '''bakkers'''. Bij veel huizen kwamen ook meer dan één bakker met een bakfiets vol broden of op een fiets met voorop een broodmand.  
  
 
<br/>'''Bakkers''' in [[gemeente Bergh|Bergh]] (zie ook [[Adresboek 1935]]):
 
<br/>'''Bakkers''' in [[gemeente Bergh|Bergh]] (zie ook [[Adresboek 1935]]):
Regel 6: Regel 8:
 
*[[Bakkerij_Gunsing|Gunsing]], [['s-Heerenberg]]
 
*[[Bakkerij_Gunsing|Gunsing]], [['s-Heerenberg]]
 
*Hebing [[Wijnbergen]]
 
*Hebing [[Wijnbergen]]
*Van Onna, [[Wijnbergen]]
+
*[[Onna, Van (Wijnbergen)|Van Onna]], [[Wijnbergen]]
 
*Welling (De Stoom), [[Kilder]]
 
*Welling (De Stoom), [[Kilder]]
 +
 +
==Bronnen==
 +
*Gasthuis Sint Gertrudis 's-Heerenberg, hoofdstuk: Cost en cleer in het Gasthuis blz 151 (in [[bibliotheek Heemkundekring]])
 +
*Jan van Onna: Genealogie Van Onna Nederland / Duitsland blz 390 (in [[bibliotheek Heemkundekring]])
  
 
{{Onderwerp|Beroepen}}
 
{{Onderwerp|Beroepen}}

Versie van 21 jun 2007 om 21:13

Sjabloon:Beg Vooral bij boerderijen waren vroeger eigen bakovens voor het bakken van broden. Accijns op het gemaal die pas in 1856 werd afgeschaft, heeft de prijs van brood hoog gehouden, zodat het voor velen goedkoper was aardapelen te eten. Toen de heffing op het gemaal werd opgeheven, kon er continue gemalen worden, waardoor het brood een stuk goedkoper kon worden.
In het begin van de 20e eeuw verbouwden de boeren zelf de rogge en lieten die door de molenaar malen. De beste rog werd naar de bakker gebracht die er roggebrood van moest bakken. dat gebeurde in een trog, met de voeten werd het net zo lang heen en weer gestampt tot het deeg was.
Voor de komst van broodfabrieken had elke dorp en stad meestal meerdere bakkers. Bij veel huizen kwamen ook meer dan één bakker met een bakfiets vol broden of op een fiets met voorop een broodmand.


Bakkers in Bergh (zie ook Adresboek 1935):

Bronnen

Sjabloon:Onderwerp