Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Beuk: verschil tussen versies

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken
 
k (Bruine Beukenlaan, 1917)
Regel 1: Regel 1:
[[Bestand: Oude koepelbeuk Byvanck.jpg|thumb|300px|<center>'''De oude koepelbeuk op landgoed De Byvanck in het begin van de [[vorige eeuw]]</center>]]
+
[[Bestand: Oude koepelbeuk Byvanck.jpg|thumb|300px|<center>'''De oude koepelbeuk op landgoed De Byvanck.'''<br> Deze foto is, volgens een aantekening van [[Meisters, Peter Cornelius|Peter Meisters]] op de achterkant, genomen op<br>15 januari [[1917]].</center>]]
 
De '''beuk''' (''Fagus sylvatica'') is een [[loofbomen|loofboom]] die algemeen in het wild voorkomt, maar ook veel langs lanen wordt aangeplant. Karakteristiek is de gladde stam.
 
De '''beuk''' (''Fagus sylvatica'') is een [[loofbomen|loofboom]] die algemeen in het wild voorkomt, maar ook veel langs lanen wordt aangeplant. Karakteristiek is de gladde stam.
  
De [[Koepelbeuklaan]] op landgoed [[Byvanck|De Byvanck]] is genoemd naar de monumentale beuk die ooit aan het noordeinde van deze laan heeft gestaan. Deze beuk is in [[1980]] gekapt, maar in [[2017]] vervangen door een nieuw exemplaar.
+
De [[Koepelbeuklaan]] op landgoed [[Byvanck|De Byvanck]] is genoemd naar de monumentale beuk die ooit aan het noordeinde van deze laan heeft gestaan. Deze beuk is in [[1980]] gekapt, maar in [[2017]] (honderd jaar nadat de foto hiernaast werd gemaakt) vervangen door een nieuw exemplaar.
  
Van nature hebben beuken groene bladeren, maar er zijn ook gekweekte varianten met rood of bruin blad. Langs de [[Rode Beukenlaan]] op landgoed De Byvanck stonden ooit rode beuken.
+
Van nature hebben beuken groene bladeren, maar er zijn ook gekweekte varianten met rood of bruin blad. Langs de [[Rode Beukenlaan]] op landgoed De Byvanck stonden ooit rode beuken; langs de [[Bruine Beukenlaan]] bruine beuken.
  
 
[[Categorie:Flora]]
 
[[Categorie:Flora]]

Versie van 6 dec 2020 om 11:50

De oude koepelbeuk op landgoed De Byvanck.
Deze foto is, volgens een aantekening van Peter Meisters op de achterkant, genomen op
15 januari 1917.

De beuk (Fagus sylvatica) is een loofboom die algemeen in het wild voorkomt, maar ook veel langs lanen wordt aangeplant. Karakteristiek is de gladde stam.

De Koepelbeuklaan op landgoed De Byvanck is genoemd naar de monumentale beuk die ooit aan het noordeinde van deze laan heeft gestaan. Deze beuk is in 1980 gekapt, maar in 2017 (honderd jaar nadat de foto hiernaast werd gemaakt) vervangen door een nieuw exemplaar.

Van nature hebben beuken groene bladeren, maar er zijn ook gekweekte varianten met rood of bruin blad. Langs de Rode Beukenlaan op landgoed De Byvanck stonden ooit rode beuken; langs de Bruine Beukenlaan bruine beuken.