Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Carnaval: verschil tussen versies

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken
k (Rosenmontag aanvullen!!! (was een weespagina))
Regel 1: Regel 1:
'''Carnaval''' wordt groots gevierd in het land van [[Bergh]], met [['s-Heerenberg]] als middelpunt. De stad staat dan beter bekend als [[Waskuupstad]].
+
'''Carnaval''' wordt groots gevierd in het land van [[Bergh]], met [['s-Heerenberg]] als middelpunt. De stad staat tijdens carnaval bekend als [[Waskupenstad]]. Er zijn vele carnavalsverenigingen zoals [[Vossenjagers, De|De Vossenjagers]] in [[Azewijn]], [[Dösvlègels, De|De Dösvlègels]] in [[Beek]], de [[Waskupen | d' Olde Waskupen]] in [[%27s-Heerenberg]], de [[Leertrekkers]] in [[Stokkum]] en De Ezelsköp in [[Lengel]].
Er zijn vele carnavalsverenigingen zoals [[Vossenjagers, De|De Vossenjagers]] in [[Azewijn]], [[Dösvlègels, De|De Dösvlègels]] in [[Beek]], de [[Waskupen | d' Olde Waskupen]] in [[%27s-Heerenberg]], de [[Leertrekkers]] in [[Stokkum]] en De Ezelsköp in [[Lengel]].
+
 
<br/>In 1955 wordt voor de eerste maal in 's-Heerenberg met overweldigend succes het '''Carnaval van [[d' Olde Waskupen]]''' gevierd.
+
In 1955 wordt voor de eerste maal in 's-Heerenberg met overweldigend succes het ''Carnaval van [[d' Olde Waskupen]]'' gevierd. Het Carnaval vindt zijn oorsprong in een avond die Louis Frequin in 1955 geeft voor het [[Jongeren Contact]] in 's-Heerenberg. Na afloop levert Bernard te Booij een briefje in: 'Om carnaval te vieren moeten wij jongeren naar [[Elten]] of [[Emmerik]]. In 's-Heerenberg kan dat niet. Is Carnaval vieren soms zonde?'. [[Kapelaan A W A Uittewaal]] komt met het plan een carnavalsvereniging op te richten. 'Een prins hebben wij ook al: Piet van Nispen.' De oprichtingsvergadering van de  Carnavalsvereniging 'd' Olde Waskupen' vindt op 25-10-[[1955]] plaats. De naam ''Waskuup'' is een oude scheldnaam voor de mensen van 's-Heerenberg.
Het Carnaval vindt zijn oorsprong in een avond die Louis Frequin in 1955 geeft voor het [[Jongeren Contact]] in 's-Heerenberg. Na afloop levert Bernard te Booij een briefje in: 'Om carnaval te vieren moeten wij jongeren naar [[Elten]] of [[Emmerik]]. In 's-Heerenberg kan dat niet. Is Carnaval vieren soms zonde?'
+
 
[[Kapelaan A W A Uittewaal]] komt met het plan een carnavalsvereniging op te richten. 'Een prins hebben wij ook al: Piet van Nispen.' De oprichtingsvergadering van de  Carnavalsvereniging 'd' Olde Waskupen' vindt op 25-10-[[1955]] plaats. De naam '''Waskuup''' is een oude scheldnaam voor de mensen van 's-Heerenberg.
+
Elk jaar wordt op carnavalszondag de [[Berghse Kei]] uitgereikt aan een persoon of instelling die zich heeft ingezet voor de gemeenschap. [[Rosenmontag]] zijn is er de kinderoptocht.
<br/>Elk jaar wordt op carnavalszondag de [[Berghse Kei]] uitgereikt aan een persoon of instelling die zich heeft ingezet voor de gemeenschap.
+
 
<br/>Op [[Rosenmontag]] zijn er kinderoptochten in ......
+
Opmerkelijk is dat precies een week voor het officiele carnaval de carnavalsoptocht plaatsvindt in [[Zeddam]] en twee weken voor het officiele carnaval de carnavalsoptocht in [[Braamt]].
  
  

Versie van 31 aug 2007 om 20:19

Carnaval wordt groots gevierd in het land van Bergh, met 's-Heerenberg als middelpunt. De stad staat tijdens carnaval bekend als Waskupenstad. Er zijn vele carnavalsverenigingen zoals De Vossenjagers in Azewijn, De Dösvlègels in Beek, de d' Olde Waskupen in 's-Heerenberg, de Leertrekkers in Stokkum en De Ezelsköp in Lengel.

In 1955 wordt voor de eerste maal in 's-Heerenberg met overweldigend succes het Carnaval van d' Olde Waskupen gevierd. Het Carnaval vindt zijn oorsprong in een avond die Louis Frequin in 1955 geeft voor het Jongeren Contact in 's-Heerenberg. Na afloop levert Bernard te Booij een briefje in: 'Om carnaval te vieren moeten wij jongeren naar Elten of Emmerik. In 's-Heerenberg kan dat niet. Is Carnaval vieren soms zonde?'. Kapelaan A W A Uittewaal komt met het plan een carnavalsvereniging op te richten. 'Een prins hebben wij ook al: Piet van Nispen.' De oprichtingsvergadering van de Carnavalsvereniging 'd' Olde Waskupen' vindt op 25-10-1955 plaats. De naam Waskuup is een oude scheldnaam voor de mensen van 's-Heerenberg.

Elk jaar wordt op carnavalszondag de Berghse Kei uitgereikt aan een persoon of instelling die zich heeft ingezet voor de gemeenschap. Rosenmontag zijn is er de kinderoptocht.

Opmerkelijk is dat precies een week voor het officiele carnaval de carnavalsoptocht plaatsvindt in Zeddam en twee weken voor het officiele carnaval de carnavalsoptocht in Braamt.


Carnavalsverenigingen

Bronnen

Externe links