Bijdragen aan Berghapedia? Kijk hier voor Hulp bij aanmelden

Das (dier)

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken
Meles meles.jpg

De Europese das (Meles meles) is een roofdier uit de familie van de marterachtigen. De das komt voor in het Bergherbos.

Dassen houden zich overdag schuil in een dassenburcht; een netwerk van ondergrondse tunnels. Dassenburchten kunnen eeuwenoud worden. In de schemering gaan de dassen in hun territorium op zoek naar voedsel, vooral langs bosranden. Zij snuffelen met hun neus over de grond op zoek naar langzaam bewegende prooien en plantaardig voedsel. Ze eten wat ze vinden. Omdat ze niet actief op prooien jagen, zijn ze geen typische roofdieren.

In 2011 is tijdens groot onderhoud aan de N335 een dassentunnel aangelegd tussen Beek en Zeddam. Deze dassentunnel is een betonnen buis met aan weerzijden een raster dat de dassen naar de tunnel leidt. Deze dassenoversteek is de tweede die in de N335 is aangelegd.

Ook in de Plantage bij Huis Bergh was tot ongeveer 1971 een bewoonde dassenburcht, in de buurt van de grote granietsteen in het bosgedeelte van dit park. Oud-poortwachter Theo Huntink van Huis Bergh vertelde het droevige verhaal, hoe de waarschijnlijk laatste das om het leven is gekomen. Dat was tijdens een winter met hoge sneeuw. De veldmuizen, die geen voedsel konden vinden, begonnen aan de schors van de bomen te knagen. Daarom werd door kasteelpersoneel moezeweit (muizentarwe) gestrooid. Later vond men een dode das, al helemaal verstijfd. Bij onderzoek op het kadaver bleken er drie vergiftigde muizen in de buik te zitten. Na dit geval is de schuwe diersoort niet meer in de Plantage gesignaleerd.

Bronnen