Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Duits jachtvliegtuig (Loolaan)

Uit Berghapedia
Versie door Verre neef (overleg | bijdragen) op 14 okt 2014 om 06:35 (Nieuwe pagina aangemaakt met 'In de herfst van 2014 vertelden twee Berghenaren onafhankelijk van elkaar over een Duits gevechtsvliegtuig dat in de winter van 1945 een noodlanding had gemaak…')
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Ga naar: navigatie, zoeken

In de herfst van 2014 vertelden twee Berghenaren onafhankelijk van elkaar over een Duits gevechtsvliegtuig dat in de winter van 1945 een noodlanding had gemaakt aan Loolaan bij Kilder.

Het toestel was laag komen aanscheren en schampte het smeltende ijs op de gracht van het voormalig Huis 't Loo. Kort daarop stond het aan de grond. De piloot stapte uit en meteen kwamen er twee OT-werkers aanrennen met een fiets. Ze spraken kort met de piloot, die vertelde dat hij nu al voor de derde keer was neergeschoten. Daarop stapte hij op de fiets en verdween.

Het vliegtuig is korte tijd bewaakt door een of enkele NSB'ers, maar de Duitsers hadden er blijkbaar geen belangstelling voor. Ze hebben in elk geval niet geprobeerd het te bergen. Duitse soldaten die vlakbij in een boerderij ingekwartierd waren, hebben er zelfs (in een poging het te vernietigen of uit baldadigheid?) een paar pantservuisten op afgeschoten. Uiteindelijk is het toestel pas na de oorlog opgeruimd.

Beide ooggetuigen vertelden dat het vliegtuig landde toen het net was gaan dooien. Dat moet dan in de eerste dagen van februari 1945 zijn geweest. Vlak voor Kerstmis 1944 is het 's nachts gaan vriezen, maar pas rond 20 januari kwam ook overdag de temperatuur niet meer boven het vriespunt. Tot en met 30 januari heeft het toen 's nachts matig tot streng gevroren. Daarna draaide de oostenwind naar westelijke richtingen en zette de dooi in. Toen het Duitse vliegtuig zijn noodlanding maakte, stond er al water op het ijs, maar dat was nog zo dik dat het niet brak toen het landingsgestel erlangs schampte. Anders was het misschien over de kop geslagen.

Bronnen

  • (namen volgen nog)
  • Weergegevens van het KNMI (Voor bovenstaand verhaal is het weer in De Bilt gevolgd. In Bergh was het toen minstens zo koud of nog kouder.)

Sjabloon:Onderwerp