Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Freriks, Theodora Maria

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken
ThM Freriks.jpg

Theodora Maria Freriks was religieuze. Zij werd op 7 maart 1919 geboren in Stokkum als dochter van Theodorus Johannes Freriks en Johanna Catharina Hoksbergen.

Zij trad in 1938 in bij de congregatie van de Zusters van Jezus, Maria en Jozef (Zuster van JMJ) en nam de kloosternaam Maria Bertranda aan. Dit was rond de tijd dat de Stokkumse pater Menting naar het eiland Celebes in Indonesië was vertrokken. Wellicht heeft hij een rol gespeeld bij haar keuze voor de Zusters van JMJ, want deze congregatie was al enkele decennia actief op Celebes. Inderdaad heeft zij als zuster van JMJ 34 jaar gewerkt in ziekenhuizen op Celebes, dat al gauw Sulawesi zou heten.

Met twee medezusters, onder wie zuster Benedictus Tomesen, is zij op 4 november 1948 aangekomen in Makassar op Zuid-Sulawesi en daarna doorgereisd naar het noorden van het eiland. Daar was Tomohon haar eerste standplaats, waar zuster Krebber, die eveneens uit Stokkum kwam, ook heeft gewerkt. Later heeft zuster Freriks in het nabijgelegen Menado en ook in andere plaatsen gewerkt.

Het eiland Sulawesi met enkele plaatsen
waar zuster Freriks gewerkt heeft.
Zuster Freriks (rechts) en zuster Krebber
in Tomohon met enige patiëntjes

Op 11 mei 1959 vroeg zij het Indonesische staatsburgerschap aan. Dit verzoek werd op 15 juni 1961 goedgekeurd, maar om het daadwerkelijk toegekend te krijgen moest zij volgens een wet uit 1958 voor de districtsrechtbank in haar woonplaats trouw zweren aan de Republiek Indonesië.

Met hetzelfde besluit werd ook de aanvraag voor het Indonesische staatsburgerschap van zuster Krebber goedgekeurd. Of de twee zusters het Indonesische staatsburgerschap daadwerkelijk aangenomen hebben (en daarmee mogelijk hun Nederlanderschap verloren), is niet duidelijk. Ze zijn later allebei naar Nederland teruggekomen.

In april 1969 werd in Kendari op Zuidoost-Sulawesi het Santa Anna-ziekenhuis opgericht. Tot dan toe was daar alleen een polikliniek. Het ziekenhuis werd beheerd door het aartsbisdom Makassar, dat de bediening toewees aan de Zusters van JMJ. Zuster Bertranda kreeg hierbij de leiding. Ze heeft in Kendari gewerkt tot in 1977 de Zusters van JMJ werden teruggeroepen naar Makassar. In 1982 zijn zij er teruggekeerd, maar zuster Bertranda is in dat jaar naar Nederland teruggegaan.

Zuster Maria Bertranda overleed in het verzorgingshuis Cunera van de Zusters van JMJ in Heeswijk op 14 mei 1995, 76 jaar oud. Zij werd begraven op de begraafplaats van de Zusters van JMJ in Heeswijk.

Bronnen