Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Huis Bergh

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken

Huis Bergh

Huis Bergh te 's-Heerenberg behoort tot de grootste kastelen van Nederland. De bouwgeschiedenis ervan gaat terug tot de 13de eeuw. De belangrijkste thans nog bestaande delen dateren uit de 14de, 15de en 17de eeuw. In de beginfase van de Tachtigjarige Oorlog had het Huis Bergh veel te lijden. In die tijd leefde op Huis Bergh ook Maria van Nassau, de zus van Willem van Oranje en echtgenote van Willem van den Bergh.

In 1735 brandde het geheel uit. Tijdens de grote kasteelbrand van woensdag 15 maart 1939 werd een groot deel van het huis voor de tweede keer door brand verwoest. Dankzij de hulp van de plaatselijke bevolking kon echter veel van de inventaris worden gered. Nog in hetzelfde jaar begon de wederopbouw, die in de herfst van 1941 werd voltooid.


Kopie van Slot HuisBergh 1743 1.jpg

In 1912 werden het Huis Bergh en alle bijbehorende bezittingen eigendom van de heer Jan Herman van Heek, een industrieel uit Enschede. Hij richtte het kasteel in met een zeer bijzondere kunstcollectie. In 1946 droeg hij zijn eigendom over aan de Stichting Huis Bergh.

Verkoop Huis Bergh

In de Nieuwe Amsterdamsche Courant van woensdag 9 juni 1875 stond de linker advertentie over de verkoop van Huis Bergh en het bijbehorende landgoed. Op 18 juni meldde het Algemeen Handelsblad (rechts) al dat de verkoop niet doorging.

Verkoopkasteel 1875 wo 9 juni.JPG
Huis Bergh niet verkocht 18750618 AH.jpg


Gedenksteen 1937 - De Berghse Kei

Deze gedenksteen is aan de heer Jan Herman van Heek aangeboden, door de gemeente Bergh ter eren van zijn 25 jarig jubileum te 's-Heerenberg.


Kopie van Huldiging den Heer Jan van Heek 25 jaar Huis Bergh.jpg


De Berghse Kei

Aan het begin van de toegangsweg naar Kasteel Huis Bergh ligt een bijna 25 ton zware, granieten, zwerfsteen. De 'Berghse Kei', zoals hij ook wel wordt genoemd, was 20 jaar voordat hij hier naartoe werd verplaatst langs de weg naar Stokkum gevonden. Tijdens de voorlaatste ijstijd (circa 200.000 jaar geleden) is hij door een gletsjer vanuit Zuid-Zweden naar Nederland geschoven, waar hij na het smelten van het ijs achterbleef.

Op 15 augustus 1937 is de Kei, naar aanleiding van zijn 25-jarig kasteelheerschap, aan Jan Herman van Heek geschonken. Dit zilveren feest werd gevierd met een optocht door zeven schutterijen uit de gemeente Bergh naar de weide naast het kasteel alwaar werd gevendeld onder het toeziend oog van vele genodigden. Na afloop wandelden de familie Van Heek en de genodigden naar de laan van eeuwenoude linden voor het kasteel. Onder één van de bomen lag de Berghse Kei.

Burgemeester A.J.M. Nederveen hield een gloedvolle toespraak, vol eerbetoon en loftuitingen. 'In onvergankelijk graniet hebben wij U onze waardering gegrift; het graniet is gedolven uit den grond van onze gemeente; teere harten en harde handen uit onze gemeente hebben het eenvoudige monument […] opgericht.'


Advertentie komt uit de officieele Kerklijst voor Bergh, Zondag 15 Augustus 1937, 17e jaargang no 33, gedrukt bij drukkerij Verwaijen Oudste Poort 1 te 's-Heerenberg, telefoon 292, oplage 2000, verspreidings gebied Azewijn, Beek,'s-Heerenberg, Kilder, Stokkum, Wijnbergen en Zeddam enz.

Huis Bergh als inspiratie

Anoul Bouman, architect heeft met anderen het Huis Bergh bezocht en dit gebruikt als inspiratie voor een nieuwbouw projekt in Ermelo, genaamd Kasteel Groot Hoorlo

De details van een kasteel vind men er terug in de lateien, baksteen, deuren, fontein en brug.

Ook de solide toren in zijn eenvoud zoals die in 's-Heerenberg is kan men niet omheen.

Het zijn eensgezinswoningen en het geheel doet denken aan een kasteel. (Huis Bergh)




Adres

Hof van Bergh 8
7040 AD 's-Heerenberg
Telefoon: 0314-661281
Telefax: 0314-663830


Kaart

<googlemap lat="51.874318" lon="6.241125" zoom="17"></googlemap>

Bronnen

Van Kavel tot kasteel RTL 4, Benny Schuurman

Externe links

Huis Bergh

Sjabloon:Onderwerp