Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Karel Frederik van Hohenzollern-Sigmaringen: verschil tussen versies

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken
k (link Boxmeer)
k
Regel 3: Regel 3:
 
Hij trouwde op 2 maart [[1749]] met Johanna Josepha op het slot Oberkail in de Eifel. Hij heeft daarna meermaals tijd doorgebracht op de landgoederen van zijn vrouw in [[Graafschap Bergh|Bergh]] en [[Boxmeer]].
 
Hij trouwde op 2 maart [[1749]] met Johanna Josepha op het slot Oberkail in de Eifel. Hij heeft daarna meermaals tijd doorgebracht op de landgoederen van zijn vrouw in [[Graafschap Bergh|Bergh]] en [[Boxmeer]].
  
Vanaf [[1757]] waren hij en zijn vrouw plaatsvervangers voor de kinderloze [[Johan Baptist van Hohenzollern-Bergh|graaf Johan Baptist]] als [[Graven Van den Bergh|graaf van Bergh]] en heer van Boxmeer. Graaf Johan Baptist, zwager van Karel Frederik en broer van Johanna Josepha, werd in dat jaar 1757 wegens krankzinnigheid opgesloten in slot Haigerloch, een bezit van de vorsten van Hohenzollern-Sigmaringen in Zuid-Duitsland. Nadat Johan Baptist daar jaren later, in [[1781]], overleed, werd zijn zus Johanna Josepha gravin van Bergh en vrouwe van Boxmeer. Zij bleef dat tot haar dood in [[1787]].
+
Vanaf [[1757]] waren hij en zijn vrouw plaatsvervangers voor de kinderloze [[Johan Baptist van Hohenzollern-Bergh|graaf Johan Baptist]] als [[Graven Van den Bergh|graaf van Bergh]] en heer van Boxmeer. Graaf Johan Baptist, zwager van Karel Frederik en broer van Johanna Josepha, werd in dat jaar 1757 wegens krankzinnigheid gearresteerd en na een omzwerving langs verschillende plaatsen van gevangeschap in [[1769]]  opgesloten in slot Haigerloch, een bezit van de vorsten van Hohenzollern-Sigmaringen. Nadat Johan Baptist daar jaren later, in [[1781]], overleed, werd zijn zus Johanna Josepha gravin van Bergh en vrouwe van Boxmeer. Zij bleef dat tot haar dood in [[1787]].
  
 
Karel Frederik was 61 jaar oud toen hij op 20 december [[1785]] overleed op slot Krauchenwies, niet ver van Sigmaringen. Vanaf [[1769]] was hij regerend vorst van Hohenzollern-Sigmaringen geweest.
 
Karel Frederik was 61 jaar oud toen hij op 20 december [[1785]] overleed op slot Krauchenwies, niet ver van Sigmaringen. Vanaf [[1769]] was hij regerend vorst van Hohenzollern-Sigmaringen geweest.

Versie van 24 dec 2015 om 15:49

Karel Frederik van Hohenzollern-Sigmaringen was de echtgenoot van de laatste erfgename uit het Huis van Hohenzollern-Bergh, zijn volle nicht Johanna Josepha van Hohenzollern-Bergh. Hij werd op 9 januari 1724 geboren in Sigmaringen als zoon van Joseph Friedrich Ernst von Hohenzollern-Sigmaringen en diens eerste vrouw Marie Franziska zu Oettingen-Spielberg. Zijn vader was een broer van graaf Frans Willem.

Hij trouwde op 2 maart 1749 met Johanna Josepha op het slot Oberkail in de Eifel. Hij heeft daarna meermaals tijd doorgebracht op de landgoederen van zijn vrouw in Bergh en Boxmeer.

Vanaf 1757 waren hij en zijn vrouw plaatsvervangers voor de kinderloze graaf Johan Baptist als graaf van Bergh en heer van Boxmeer. Graaf Johan Baptist, zwager van Karel Frederik en broer van Johanna Josepha, werd in dat jaar 1757 wegens krankzinnigheid gearresteerd en na een omzwerving langs verschillende plaatsen van gevangeschap in 1769 opgesloten in slot Haigerloch, een bezit van de vorsten van Hohenzollern-Sigmaringen. Nadat Johan Baptist daar jaren later, in 1781, overleed, werd zijn zus Johanna Josepha gravin van Bergh en vrouwe van Boxmeer. Zij bleef dat tot haar dood in 1787.

Karel Frederik was 61 jaar oud toen hij op 20 december 1785 overleed op slot Krauchenwies, niet ver van Sigmaringen. Vanaf 1769 was hij regerend vorst van Hohenzollern-Sigmaringen geweest.

Behalve vorst van Hohenzollern-Sigmaringen was Karel Frederik ook heer van Haigerloch en Wehrstein. De titel graaf van Bergh heeft hij nooit gedragen, hoewel hij, samen met zijn vrouw, bijna 25 jaar plaatsvervanger van de graaf van Bergh was geweest. Aangezien zijn vrouw hem overleefde, is hij zelf nooit regerend graaf van Bergh geworden. Pas bij de dood van zijn vrouw in 1787 trad met hun zoon Anton Alois de eerste graaf van Bergh aan die de naam van het Huis van Hohenzollern-Sigmaringen voerde. Diens grootvader van moederskant, graaf Frans Willem, was een geboren Hohenzollern-Sigmaringen, maar had bij zijn aantreden in Bergh in 1712 zijn naam moeten veranderen in Hohenzollern-Bergh.

Bron

Sjabloon:Onderwerp