Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Oude IJssel: verschil tussen versies

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken
(aanvulling uit genoemde bronnen)
 
(3 tussenliggende versies door 2 gebruikers niet weergegeven)
Regel 1: Regel 1:
De '''Oude IJssel''' is een rivier in Gelderland en tevens de oostelijke grens van de [[Gemeente Montferland]] als de voormalige [[Gemeente Bergh]]. Tot 1966, toen er een grenswijziging was, had Bergh grondgebeid aan beide zijden kanten van de Oude IJssel. De [[gemeente Montferland]] grenst nu alleen tussen de [[A18]] en het [[Waalse Water]] nog aan de Oude IJssel.
+
[[Bestand:Oude IJssel vanaf A18.jpg|thumb|right|400px|'''De Oude IJssel bij de brug in de A18. Tot 700 meter stroom- opwaarts vanaf dit punt zijn beide oevers Montferlands grondgebied.]]
  
In 1894 waren er plannen om in [[Wijnbergen]] een [[Haven Wijnbergen|los- en laadplaats]], genoemd de ''Haven Wijnbergen'', aan te leggen. Zeilschepen met potterie uit [[Gaanderen]] en [[Ulft]] voor de Indonesische markt zeilden omstreeks 1920 langs Wijnbergen, maar achter de dichte bosschage van de [[Kemnade]] was dit onmogelijk. Dan moesten de schippersvrouw en de kinderen de schuit aan een touw voortsjorren, lopend over het jaagpad; de schipper zelf moest natuurlijk aan het roer blijven. Inmiddels is er alweer een [[brug]] over de Oude IJssel bijgekomen, nu in Wijnbergen, in het Doetinchemse deel. De bushalte in de nabijheid van die brug heet ''Wijnberger brug''.
+
De '''Oude IJssel''' – in het [[Dialect|Berghs]] '''Olde Iessel''' – is een rivier die bij [[Gendringen]] de [[Achterhoek]] binnenkomt en bij [[Doesburg]] uitmondt in de IJssel. De bron ligt ten zuiden van Borken in [[Noord-Rijnland-Westfalen]]. De totale lengte van de rivier is 81,5 km, waarvan 55 km in [[Duitsland]].
 +
 
 +
De Oude IJssel komt bij de monding van het [[Waalse Water]] de [[gemeente Montferland]] binnen en stroomt dan verder naar [[Doetinchem]]. Tot [[1966]] lag dit riviervak binnen de toenmalige [[gemeente Bergh]], maar toen in [[1966]] het [[Harveld]] aan Doetinchem werd [[Grenswijzigingen|afgestaan]], verloor Bergh zijn grondgebied op de rechteroever en werd de Oude IJssel grensrivier. Alleen de zuidpunt van het Harveld bleef Berghs, zodat de rivier hier nog over een afstand van ongeveer 700 meter dóór de gemeente stroomde. Toen in [[1983]] [[Wijnbergen]] naar Doetinchem ging, bleef de zuidpunt van het Harveld Berghs en ging in [[2005]] met de rest van Bergh op in de gemeente Montferland. Aldus stroomt de Oude IJssel nog steeds over een afstand van ongeveer 700 meter (van het Waalse Water tot de [[A18]]) dóór de gemeente Montferland.
 +
<br clear=all/>
 +
[[Bestand:Oude IJssel 1957.jpg|thumb|right|400px|'''De Oude IJssel in Bergh op een kaart uit [[1957]]. Het hele Berghse riviervak werd in de jaren vijftig rechtgetrokken. Dit is twee keer met "In uitvoering" aangegeven.'''<br>Klik op de kaart voor een vergroting.]]
 +
In [[1894]] waren er plannen om in Wijnbergen een [[Haven Wijnbergen|los- en laadplaats]] aan te leggen, genoemd de ''Haven Wijnbergen''. Die is er niet gekomen, maar iets verder stroomopwaarts, voorbij het Waalse Water is rond die tijd wel de [[Kemnadesluis]] met een [[Sluiswachterswoning Wijnbergen| sluiswachterswoning]] gebouwd. Deze sluis is in gebruikt geweest tot de Oude IJssel in de [[Vorige eeuw|jaren vijftig]] werd rechtgetrokken van Doetinchem tot voorbij de monding van de Bielheimerbeek bij [[Gaanderen]] (zie kaart). De sluiswachterswoning is nu het enige [[Overige woonhuizen|woonhuis]] binnen de gemeente Montferland op de rechteroever van de Oude IJssel.
 +
 
 +
Door de aanwezigheid van ijzeroer zijn er langs de Oude IJssel meerdere [[:Categorie:IJzergieterijen|ijzergieterijen]] in bedrijf geweest.  
  
Ir. R. Verloren van Themaat in ''De Oude IJssel - De veelzijdige rol van het water" (Misset 1966):<br/>
 
Een zeer belangrijk en noch in [[1931]] noch in [[1952]] voorzien voordeel van de mogelijkheid om met flinke schepen op de Oude IJssel te kunnen varen is, dat het verwijderen van zand voor onderoud of verruming gen probleem meer is.
 
 
==Vissoorten==
 
==Vissoorten==
[[Dieren#Vissen|Vissoorten]] die in de Oude IJssel voorkomen:
+
[[Fauna#Vissen|Vissoorten]] die in de Oude IJssel voorkomen:
 
*[[Baars (vis)|Baars]]
 
*[[Baars (vis)|Baars]]
 
*[[Karper]]
 
*[[Karper]]
Regel 14: Regel 19:
 
*[[Snoek]]
 
*[[Snoek]]
 
*Blankvoorn
 
*Blankvoorn
 
+
<br clear=all/>
 
==Bronnen==
 
==Bronnen==
 +
*[https://nl.wikipedia.org/wiki/Oude_IJssel Oude IJssel] op Wikipedia
 
*Brievenboeken in gemeentehuis te [['s-Heerenberg]]
 
*Brievenboeken in gemeentehuis te [['s-Heerenberg]]
 
*[[Harmsen, Henk|Henk Harmsen]]: Van Veen (in: ''Wortels in de Achterhoek'' 20 februari [[1999]])
 
*[[Harmsen, Henk|Henk Harmsen]]: Van Veen (in: ''Wortels in de Achterhoek'' 20 februari [[1999]])
 +
*[http://www.topotijdreis.nl Topotijdreis]
  
{{Onderwerp|Oppervlaktewater|Wijnbergen}}
+
[[Categorie:Oppervlaktewater]]

Huidige versie van 21 jul 2020 om 07:46

De Oude IJssel bij de brug in de A18. Tot 700 meter stroom- opwaarts vanaf dit punt zijn beide oevers Montferlands grondgebied.

De Oude IJssel – in het Berghs Olde Iessel – is een rivier die bij Gendringen de Achterhoek binnenkomt en bij Doesburg uitmondt in de IJssel. De bron ligt ten zuiden van Borken in Noord-Rijnland-Westfalen. De totale lengte van de rivier is 81,5 km, waarvan 55 km in Duitsland.

De Oude IJssel komt bij de monding van het Waalse Water de gemeente Montferland binnen en stroomt dan verder naar Doetinchem. Tot 1966 lag dit riviervak binnen de toenmalige gemeente Bergh, maar toen in 1966 het Harveld aan Doetinchem werd afgestaan, verloor Bergh zijn grondgebied op de rechteroever en werd de Oude IJssel grensrivier. Alleen de zuidpunt van het Harveld bleef Berghs, zodat de rivier hier nog over een afstand van ongeveer 700 meter dóór de gemeente stroomde. Toen in 1983 Wijnbergen naar Doetinchem ging, bleef de zuidpunt van het Harveld Berghs en ging in 2005 met de rest van Bergh op in de gemeente Montferland. Aldus stroomt de Oude IJssel nog steeds over een afstand van ongeveer 700 meter (van het Waalse Water tot de A18) dóór de gemeente Montferland.

De Oude IJssel in Bergh op een kaart uit 1957. Het hele Berghse riviervak werd in de jaren vijftig rechtgetrokken. Dit is twee keer met "In uitvoering" aangegeven.
Klik op de kaart voor een vergroting.

In 1894 waren er plannen om in Wijnbergen een los- en laadplaats aan te leggen, genoemd de Haven Wijnbergen. Die is er niet gekomen, maar iets verder stroomopwaarts, voorbij het Waalse Water is rond die tijd wel de Kemnadesluis met een sluiswachterswoning gebouwd. Deze sluis is in gebruikt geweest tot de Oude IJssel in de jaren vijftig werd rechtgetrokken van Doetinchem tot voorbij de monding van de Bielheimerbeek bij Gaanderen (zie kaart). De sluiswachterswoning is nu het enige woonhuis binnen de gemeente Montferland op de rechteroever van de Oude IJssel.

Door de aanwezigheid van ijzeroer zijn er langs de Oude IJssel meerdere ijzergieterijen in bedrijf geweest.

Vissoorten

Vissoorten die in de Oude IJssel voorkomen:


Bronnen