Bijdragen aan Berghapedia? Kijk hier voor Hulp bij aanmelden

Stern, Abraham

Uit Berghapedia
Versie door Verre neef (overleg | bijdragen) op 28 jun 2020 om 11:55 (Nieuwe pagina aangemaakt met ''''Abraham Stern''' werd op 2 juli 1799 geboren in Galdenbach in het toenmalige groothertogdom Hessen als zoon van Wolf Liebman Stern en Ester Levie. Hij heeft...')
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Ga naar: navigatie, zoeken

Abraham Stern werd op 2 juli 1799 geboren in Galdenbach in het toenmalige groothertogdom Hessen als zoon van Wolf Liebman Stern en Ester Levie. Hij heeft als koopman jarenlang in 's-Heerenberg gewoond.

Stern was getrouwd met Jeanette (Schönchen) Frank, geboren rond 1790 in Altendorf in het keurvorstendom Hessen als dochter van Benjamin Frank en Bette Frank. Het keurvorstendom Hessen en het groothertogdom Hessen waren destijds buurlanden; Altendorf is nu een stadsdeel van Naumburg. Uit dit huwelijk werden ten minste twee dochters geboren; Betje in 1831 en Ester. Betje is waarschijnlijk jong overleden. Ester werd op 17 juni 1835 gedoopt in Wiesheim in het groothertogdom Hessen en trouwde op 7 februari 1856 in 's-Heerenberg met Levi Goedhart.

Stern en zijn gezin hebben zich in of kort voor 1840 in 's-Heerenberg gevestigd. In het bevolkingsregister staan zij zonder jaar van binnenkomst vermeld, maar de eerste inschrijving is in het gedeelte voor 's-Heerenberg van register 4. Dit register beslaat toevallig alleen de jaren 1838–1840, zodat zij in deze korte periode moeten zijn aangekomen.

Op 21 september 1852 werd in Sterns huis in 's-Heerenberg Abraham Barend Zwaab geboren, zoon van Barend Meijer Zwaab en Johanna Straus. Het echtpaar Zwaab woonde toen in Amsterdam, maar logeerde in die dagen bij Stern. Zodoende heeft Stern in plaats van de vader de geboorte aangegeven op het gemeentehuis in 's-Heerenberg. Het lijkt erop dat Abraham Zwaab naar Abraham Stern is vernoemd.

In welk huis Stern in 1852 woonde, is (nog) niet bekend. In 1861, zijn laatste levensjaar, woonde hij in woonhuis T.41 in de huidige Molenstraat.

Sterns vrouw overleed op 13 januari 1858 in 's-Heerenberg, 68 jaar oud. Hierop hertrouwde hij op 2 september van datzelfde jaar in 's-Heerenberg met Beile Dannenberg, dochter van Bezallel (Zellel) Dannenberg en Elkel Löwenstein. Zij was op 5 april 1814 geboren in Ziegenhain in het keurvorstendom Hessen.

Stern overleed op 6 september 1861 in 's-Heerenberg, 61 jaar oud. Zijn tweede echtgenote hertrouwde op 26 januari 1863 in 's-Heerenberg met de Utrechtse paraplumaker Salomon van Lier. Zij overleed op 19 december 1895 in 's-Heerenberg, 81 jaar oud.

Bronnen