Bijdragen aan Berghapedia? Kijk hier voor Hulp bij aanmelden

Ulft

Uit Berghapedia
Versie door Hendrik van den Bergh (overleg | bijdragen) op 29 aug 2010 om 11:56 (Olde Hut)
Ga naar: navigatie, zoeken

In 1612 woonden er in Ulft tien gezinnen. De inwoners van Oer, Etten en Hunten hadden toen aan de bewoners van Ulft het weiden van tien koeien en vijftien varkens toegestaan.

Wilhelmina en Juliana, dochters van Graaf Willem van den Bergh en Maria van Nassau verdronken te Ulft in de Oude IJssel.

Het voormalige 's-Heerenbergse raadhuisklokje van Segewijn Haitiseren (1531) dat later in de kerk van Wijnbergen hing, wordt in de Tweede Wereldoorlog naar Ulft vervoerd en als alarmklok gehangen in de toren van de Sint-Petrus en Pauluskerk. (Waar is het nu?)

De stichting van de Olde Hut schijnt in eerste instantie een Berghse aangelegenheid te zijn geweest.

Berghse Kei

Voor twee miljoen mensen in Roemenië is het de realiteit van alledag dat zij zaken ontberen die wij gewoon vinden, zoals eten, drinkwater, goed onderdak, fatsoenlijke kleding, zorg. Om aan die onleefbare situatie een einde te maken, is de Moeder Teresa Stichting met man en macht aktief om de alleramsten in Roemenië het uiterst noodzakelijke te geven. Voor dit geweldige werk werd de stichting in 2006 uitgeroepen tot Ridder in de Orde van de Berghse Kei. Mimi Meuleman uit Ulft nam de versierselen in ontvangst.


Bronnen

  • A.G. van Dalen: Met het Huis Ulft door de historie (Ulft - Galerie bij de boeken - 1974)
  • Biografie Maria van Nassau

Sjabloon:Onderwerp