Bijdragen aan Berghapedia? Kijk hier voor Hulp bij aanmelden

Vermeulen, Hendricus Joannes Alphonsus Hubertus: verschil tussen versies

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken
k (Bron)
k
Regel 28: Regel 28:
 
Kortom Henri was een Beekenaar, die het verdiend heeft een vermelding in de annalen te verkrijgen!
 
Kortom Henri was een Beekenaar, die het verdiend heeft een vermelding in de annalen te verkrijgen!
  
Medio 2006 heeft zijn dochter Jo (1917), na eerdere kleinere schenkingen, het grootste deel van het familiearchief overgedragen aan het Liemers Museum in Zevenaar. Hier is de '''''Collectie Vermeulen''''' inmiddels onder die naam bekend. De collectie bestaat o.a. uit streekgebonden boeken, handgeschreven teksten van publicaties (verhalen) in pers en boek, notities over de streektaal van de Liemers, persoonlijke documenten en -correspondentie. Een belangrijk onderdeel vormt de verzameling foto's, die een goede inkijk geeft in het einde van de negentiende- en de eerste helft van de twintigste eeuw. De foto's bevinden zich nog in de fase van inventarisatie en beschrijving. Maar in overleg met het Museum is de ''Collectie Vermeulen'' te raadplegen.
+
Medio 2006 heeft zijn dochter Jo (1917-2010), na eerdere kleinere schenkingen, het grootste deel van het familiearchief overgedragen aan het Liemers Museum in Zevenaar. Hier is de '''''Collectie Vermeulen''''' inmiddels onder die naam bekend. De collectie bestaat o.a. uit streekgebonden boeken, handgeschreven teksten van publicaties (verhalen) in pers en boek, notities over de streektaal van de Liemers, persoonlijke documenten en -correspondentie. Een belangrijk onderdeel vormt de verzameling foto's, die een goede inkijk geeft in het einde van de negentiende- en de eerste helft van de twintigste eeuw. De foto's bevinden zich nog in de fase van inventarisatie en beschrijving. Maar in overleg met het Museum is de ''Collectie Vermeulen'' te raadplegen.
  
  

Versie van 23 apr 2011 om 16:20

Henri Vermeulen 1880-1984

Meester Henri Vermeulen, het oud-schoolhoofd van Beek, is een van de mensen die voor het dorp een grote betekenis hebben gehad. Dit heeft mede in een naar hem genoemde straat in Beek nabij Loerbeek geresulteerd (een zijweg van de Didamseweg tegenover de vroegere winkel van Looyschilder).

Henri werd geboren op 8 februari 1880 in Merselo, gemeente Venray, en overleed op een leeftijd van bijna 104 jaar (zes dagen voor zijn verjaardag) in 1984.

Hij was getrouwd met Theresia Anna Maria Reijers (derde dochter van Johannes Reijers). Ze kregen samen zes kinderen, twee zonen en vier dochters.

Henri kwam op 1 juli 1898 als onderwijzer naar Loerbeek, waar hij in de O.L. School werkte bij hoofdonderwijzer A.F. Wevers. Na sinds 1910 hoofdonderwijzer geweest te zijn in Loerbeek werd hij in 1925 hoofd van de R.K. School in Beek. In 1922 werd hij benoemd in de schoolverzuimcommissie.

Samen met pastoor Van Angeren en Peter Meisters vormde hij een hechte vriendschap van gelijkgestemde zielen. Ze werden wel 'de Drie Goden' genoemd.

Familie Vermeulen anno 1926. Klik op de foto voor de namen en een vergroting.

Zijn hele verdere leven bleef hij in Beek wonen en werken.In 1940 ging hij op 60-jarige leeftijd met pensioen. Na het overlijden van zijn vrouw in 1946 woonde hij -tot aan zijn dood (†29-01-1984)- samen met zijn dochter Jo aan de Arnhemseweg, waar momenteel tandarts Bob Meijerman woont. Jo was onderwijzeres op de lagere school in Loerbeek

In Beek en omgeving gaf hij ook landbouwlessen. Later ook op zaterdag aan de middelbare landbouwschool, officieel `RK Land en Tuinbouwschool van den ABTB' in Didam. In de oorlogstijd ('40-'45) voerde Henri in Beek de aspergeteelt in, welke hij kende uit zijn geboortestreek in Noord-Limburg.

Kranteknipsel 1969

Hij beschikte over een ruime belangstelling voor allerlei zaken; zo was hij de grote drijfveer achter het kerk- en jongerenkoor in Beek, waarvan hij tevens de directeur was. Ook de omgeving boeide hem sterk en hij was thuis in de regionale historie en genoot faam als verteller van volksverhalen, die hij ook veelal publiceerde. Hij adviseerde ook m.b.t. een aantal straatnamen, die Beek nu nog rijk is. Tevens wist hij te voorkomen, dat de provinciale weg van Beek naar Babberich (de huidige Arnhemseweg) dwars door het landgoed de Bijvank zou komen te lopen. De rentmeester van dit landgoed, zijn goede vriend Peter Meisters, gaf hem de interesse voor en kennis van de sterrenkunde mee; ze observeerden samen het hemelgewelf. Als gids van de VVV leverde hij ook zijn bijdragen, door met pensiongasten het bos in te trekken en te vertellen over de natuur en omgeving.

Middels ingezonden stukken in regionale dagbladen wist hij ook te bewerkstelligen, dat de grens met Duitsland niet bij Arnhem, Zevenaar of Babberich lag maar bij BEEK gemeente Bergh, daartoe schreef hij ook alle mogelijke instanties aan en uiteindelijk niet zonder succes. Tegenwoordig hoor en lees je: de grens bij Beek en dit is ook de enige juiste benaming.

Kortom Henri was een Beekenaar, die het verdiend heeft een vermelding in de annalen te verkrijgen!

Medio 2006 heeft zijn dochter Jo (1917-2010), na eerdere kleinere schenkingen, het grootste deel van het familiearchief overgedragen aan het Liemers Museum in Zevenaar. Hier is de Collectie Vermeulen inmiddels onder die naam bekend. De collectie bestaat o.a. uit streekgebonden boeken, handgeschreven teksten van publicaties (verhalen) in pers en boek, notities over de streektaal van de Liemers, persoonlijke documenten en -correspondentie. Een belangrijk onderdeel vormt de verzameling foto's, die een goede inkijk geeft in het einde van de negentiende- en de eerste helft van de twintigste eeuw. De foto's bevinden zich nog in de fase van inventarisatie en beschrijving. Maar in overleg met het Museum is de Collectie Vermeulen te raadplegen.


Bron

  • Beek, in 1989 650 jaar parochiekerk
  • Old Ni-js 47, blz. 11 (Overzicht scholen 1900)
  • Collectie Vermeulen (Liemers Museum)
  • `Liemers Museum Nieuws' Nummer 1, maart 2007.Blz.4-7
  • Vermeulen een historie herleeft, 2000 Frans Vermeulen

Sjabloon:Onderwerp