Bijdragen aan Berghapedia? Kijk hier voor Hulp bij aanmelden

Waterschap van de Oude IJssel: verschil tussen versies

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken
(tussentijdse opslag)
Regel 2: Regel 2:
  
 
'''Bergh betaalt niet'''<br/>  
 
'''Bergh betaalt niet'''<br/>  
Gemeenten die aanvankelijk enthousiast waren voor een scheepvaartkanaal, bleken later toen het op betalen aankwam, de mel te hebben opgetrokken. Toen zij namelik werden benaderd voor een bijdrage in de sceepvaartlasten lieten ze het afweten. Na overleg met ''Gedeputeerde Staten'' besloot het 'Gecobineerd College'' namelijk op op 12 januari [[1923]] aan de gemeentebestren an [[Humelo & eppel]], [[Doetnchem]], [[Gemente Bergh|Bergh]], als [[Wisch]] en [[Wehl]] een jaarlijse bijdrage in het onderhoud van de [[Oude IJssel]] als kanaal van scheepvaart te vragen.
+
Gemeenten die aanvankelijk enthousiast waren voor een scheepvaartkanaal, bleken later toen het op betalen aankwam, de melk te hebben opgetrokken. Toen zij namelijk werden benaderd voor een bijdrage in de scheepvaartlasten lieten ze het afweten. Na overleg met ''Gedeputeerde Staten'' besloot het 'Gecobineerd College'' namelijk op op 12 januari [[1923]] aan de gemeentebesturen van [[Hummelo & Keppel]], [[Doetinchem]], [[Gemeente Bergh|Bergh]], [[Wisch]] en [[Wehl]] een jaarlijkse bijdrage in het onderhoud van de [[Oude IJssel]] als kanaal van scheepvaart te vragen. Wisch, Bergh en Wehl wezen het verzoek meteen af en Doetinchem zei bereid te zijn zulks te doen als de andere gemeenten hetzelde zouden doen. Het resultaat was nihil.
 +
 
 +
'''Agrarisch'''<br/>
 +
Bij de installatie van watergraaf Ir. W. Kooij op 27 juni [[1964]] merkte heemraad W.H. Bosman uit [[Warm]] onder meer op: "Ogenschijnlijk is ook ons waterschap een boerenbelang en dat is het ook voor het grootste gedeelte. De samenstelling van het gecombineerd college moge dit tot uitdrukking brengen, waar ruim 80% van de bestuurders boeren zijn".
  
 
Het waterschap is opgegaan in het ''Waterschap van Rijn en IJssel'' in ....
 
Het waterschap is opgegaan in het ''Waterschap van Rijn en IJssel'' in ....

Versie van 28 aug 2010 om 09:40

Het Waterschap van de Oude IJssel is opgericht in 1880 na een besluit van de Staten van Gelderland. Een goede waterbeheersing is voor de leefbaarheid in het gebied van grote betekenis. De ontsluiting en bereikbaaheid van het gebied door een bevaarbaar gemaakte rivier heeft de ontwikkeling van de Oude IJsselstreek sterk gestimuleerd.

Bergh betaalt niet
Gemeenten die aanvankelijk enthousiast waren voor een scheepvaartkanaal, bleken later toen het op betalen aankwam, de melk te hebben opgetrokken. Toen zij namelijk werden benaderd voor een bijdrage in de scheepvaartlasten lieten ze het afweten. Na overleg met Gedeputeerde Staten besloot het 'Gecobineerd College namelijk op op 12 januari 1923 aan de gemeentebesturen van Hummelo & Keppel, Doetinchem, Bergh, Wisch en Wehl een jaarlijkse bijdrage in het onderhoud van de Oude IJssel als kanaal van scheepvaart te vragen. Wisch, Bergh en Wehl wezen het verzoek meteen af en Doetinchem zei bereid te zijn zulks te doen als de andere gemeenten hetzelde zouden doen. Het resultaat was nihil.

Agrarisch
Bij de installatie van watergraaf Ir. W. Kooij op 27 juni 1964 merkte heemraad W.H. Bosman uit Warm onder meer op: "Ogenschijnlijk is ook ons waterschap een boerenbelang en dat is het ook voor het grootste gedeelte. De samenstelling van het gecombineerd college moge dit tot uitdrukking brengen, waar ruim 80% van de bestuurders boeren zijn".

Het waterschap is opgegaan in het Waterschap van Rijn en IJssel in ....

Bestuursleden uit Bergh

Van 1880 tot 1980:

 • W.A.M. Berendsen, Azewijn
 • E.A.A. Brants, Azewijn
 • A.J. Gerritzen, Azewijn
 • A.J.A.M. Gerritzen, Azewijn (Heemraad 1972-1978, Watergraaf 1978-?)
 • A. Giesen, Vethuizen
 • H.A.M. Giesen, Vethuizen
 • A.H. Hoegen, Azewijn
 • R. Hooijman, Azewijn
 • B.G. Kempers, Vethuizen
 • Th.J. Kempers, Vethuizen
 • G.J. Schieven, Wijnbergen
 • H.H. Schlebus, Vethuizen
 • H.J. Tervoert, Zeddam
 • D.M.J. Verheij, Wijnbergen
 • J.G.H. Wentink, Zeddam (Heemraad 1978-?)

Bron

J.G. Vos en G.J.B. Stork: Het land van de Oude IJssel en zijn Waterschap (Inleiding is uit voorwoord van watergraaf A.J.A.M. Gerritzen.)

Externe link

http://www.wrij.nl/ Sjabloon:Onderwerp