Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Peeske: verschil tussen versies

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken
k
Regel 1: Regel 1:
Het Peeske is de benaming voor een bergmeertje en een daarbij gelegen uitspanning. Het meertje wordt gevuld met regenwater dat op hoger gelegen gedeelten valt en door de druk van deze hogere delen uit de grond wordt geperst. Hetzelfde fenomeen doet zich voor bij [[de Sprung]] in [[Stokkum]] en [[de Bansprong]] bij [[Braamt]].
+
Het Peeske is de benaming voor een bergmeertje en een daarbij gelegen uitspanning. Het is gelegen in de [[Bergherbos|Montferlandse bossen]].
 +
[[Afbeelding:Peeske.jpg|right]] Het hoogst gelegen meertje deed eind negentiende eeuw dienst als waterbuffer voor een bovenslagwatermolen waarmee graan werd gemalen tot meel, de basis voor brood. Het waterrad is al lang verdwenen. Het meertje wordt gevuld met regenwater dat op hoger gelegen gedeelten valt en door de druk van deze hogere delen uit de grond wordt geperst. Hetzelfde fenomeen doet zich voor bij [[de Sprung]] in [[Stokkum]] en [[de Bansprong]] bij [[Braamt]].
 +
 
 +
Het woord ''Peeske'' is afkomstig van het Latijnse woord "pascuum", dat vruchtbare plek of waterrijke weidegronden betekent. "Pascuum" op zijn beurt is afgeleid van het Latijnse werkwoord "pascere", dat voeden of tegoed doen betekent.
  
 
De [[Sport|voetbalclub]] van [[Beek]] is naar het Peeske vernoemd.
 
De [[Sport|voetbalclub]] van [[Beek]] is naar het Peeske vernoemd.
 +
 +
{{Onderwerp|Plaatsen|Toerisme}}

Versie van 4 mei 2007 om 18:07

Het Peeske is de benaming voor een bergmeertje en een daarbij gelegen uitspanning. Het is gelegen in de Montferlandse bossen.

Peeske.jpg
Het hoogst gelegen meertje deed eind negentiende eeuw dienst als waterbuffer voor een bovenslagwatermolen waarmee graan werd gemalen tot meel, de basis voor brood. Het waterrad is al lang verdwenen. Het meertje wordt gevuld met regenwater dat op hoger gelegen gedeelten valt en door de druk van deze hogere delen uit de grond wordt geperst. Hetzelfde fenomeen doet zich voor bij de Sprung in Stokkum en de Bansprong bij Braamt.

Het woord Peeske is afkomstig van het Latijnse woord "pascuum", dat vruchtbare plek of waterrijke weidegronden betekent. "Pascuum" op zijn beurt is afgeleid van het Latijnse werkwoord "pascere", dat voeden of tegoed doen betekent.

De voetbalclub van Beek is naar het Peeske vernoemd.

Sjabloon:Onderwerp