Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Vermeulen, Alphonsus H.J.M.: verschil tussen versies

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken
Regel 1: Regel 1:
{{Beg}}
+
De tweede zoon van `Meester’ Vermeulen uit Beek werkte eerst bij het waterleidingbedrijf WOG in [[Doetinchem]]. Daarna ging hij in [[1940]], gesteund door een gift ( fl. 600, -) van zijn peettante Marie, studeren voor architect in Tilburg.
'''Alfons Vermeulen''' is de [[Architecten|architect]] van de [[Mariakapel Vethuizen|Mariakapel]] in [[Vethuizen]]. Hij is een zoon van [[Vermeulen, Hendrikus Johannes Alphonsus Hubertus|"meester" Vermeulen]].
+
Hij is een exponent van de Bossche school (van buiten gesloten met een gastvrij `gat’)
 
+
Veel ontworpen in de omgeving van zijn toenmalige woonplaats Eersel. Maar ook daar buiten, zoals in deze regio. Hierna enkele voorbeelden.
Hij wordt genoemd in het boek [[Erfenis voor vandaag en morgen]] als ontwerper van de Mariakapel aan de Tatelaarweg in [[Didam]].
+
[[1961]] St. Joseph Kerk in Heelsum – opgetrokken uit ruwe baksteen. NB. Banken in de kerk zijn van de Fa. J. Neyenhuis uit Beek.
 +
1962/63/64 Veldhoven `zesde kerkdorp’ (1500 woningen); schouwburg/gemeenschapshuis.
 +
[[1979]] Oirschot Hof van Solms.
 +
Hij is de architect van de Mariakapel in [[Vethuizen]].
 +
Nam in 1979 afscheid maar bleef actief als adviseur bij zijn eigen bureau.
 +
Had nu tijd voor andere activiteiten, zoals in 1985 een beschrijving van de `drie goden’ van Beek, waarin hij op 26 pagina’s A4 toch de meeste aandacht besteedt aan `Mijnheer’ Meisters (een van de drie), tot 1938 rentmeester van de Bijvank bij Beek. De integrale tekst is opgenomen in de `collectie Vermeulen’ in het Liemers Museum te Zevenaar, terwijl een korte samenvatting is afgedrukt in het boek `Het Kerspel Beek in de Liemers’ (twee delen 1999 een uitgave van de St. voor Geneal. en Gesch. `Tussen Rijn en IJssel’).
 +
Zijn naam werd veelvuldig vermeld in de landelijke- en regionale pers maar o.a. ook in `Erfenis voor Vandaag en Morgen – R.K. kerken in Oost-Gelderland’ (2009), n.a.v. zijn ontwerp van de Maria Kapel in Didam.
 +
© 2010 W. Frisart
  
 
{{Onderwerp|Personen|Architecten|Vermeulen}}
 
{{Onderwerp|Personen|Architecten|Vermeulen}}

Versie van 5 feb 2010 om 23:50

De tweede zoon van `Meester’ Vermeulen uit Beek werkte eerst bij het waterleidingbedrijf WOG in Doetinchem. Daarna ging hij in 1940, gesteund door een gift ( fl. 600, -) van zijn peettante Marie, studeren voor architect in Tilburg. Hij is een exponent van de Bossche school (van buiten gesloten met een gastvrij `gat’) Veel ontworpen in de omgeving van zijn toenmalige woonplaats Eersel. Maar ook daar buiten, zoals in deze regio. Hierna enkele voorbeelden. 1961 St. Joseph Kerk in Heelsum – opgetrokken uit ruwe baksteen. NB. Banken in de kerk zijn van de Fa. J. Neyenhuis uit Beek. 1962/63/64 Veldhoven `zesde kerkdorp’ (1500 woningen); schouwburg/gemeenschapshuis. 1979 Oirschot Hof van Solms. Hij is de architect van de Mariakapel in Vethuizen. Nam in 1979 afscheid maar bleef actief als adviseur bij zijn eigen bureau. Had nu tijd voor andere activiteiten, zoals in 1985 een beschrijving van de `drie goden’ van Beek, waarin hij op 26 pagina’s A4 toch de meeste aandacht besteedt aan `Mijnheer’ Meisters (een van de drie), tot 1938 rentmeester van de Bijvank bij Beek. De integrale tekst is opgenomen in de `collectie Vermeulen’ in het Liemers Museum te Zevenaar, terwijl een korte samenvatting is afgedrukt in het boek `Het Kerspel Beek in de Liemers’ (twee delen 1999 een uitgave van de St. voor Geneal. en Gesch. `Tussen Rijn en IJssel’). Zijn naam werd veelvuldig vermeld in de landelijke- en regionale pers maar o.a. ook in `Erfenis voor Vandaag en Morgen – R.K. kerken in Oost-Gelderland’ (2009), n.a.v. zijn ontwerp van de Maria Kapel in Didam. © 2010 W. Frisart

Sjabloon:Onderwerp