Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !
't Aschwinhuus
Er was gepland dat De Vergulde Kip, misschien beter bekend als café Alofs in Azewijn plaats zou maken voor appartementen. In Rondje Bergh staat een stukje geschiedenis vermeld.
"Alle verenigingen hebben zich [in 2008] unaniem voor het behoud van zaal/cafe De Vergulde Kip uitgesproken. De bedoeling was om een stichting op te richten om de haalbaarheid te toetsen, helaas is er vanuit de verenigingen weinig animo getoond om deel te nemen in de stichting. Om de kans op behoud van het gebouw niet voorbij te laten gaan is er een "Stichting in oprichting" opgericht waarbij twee leden van de Schutterij en twee leden van de dorpsraad samenwerken. De bedoeling is dat het gebouw door alle verenigingen gedragen gaat worden.
Sinds 29 december 2008 is de Stichting Dorpshuis Azewijn de nieuwe eigenaar van het pand.
Dit houdt in dat het pand voor de toekomst behouden blijft, waardoor verenigingen verzekerd zijn van onderdak.
Geschiedenis
Huisnummers/kadasternummers die ben Herfkens noteerde: 12, 186, 83, 176, 64, 64, B478, K86. Tegenwoordig is dit Leppestraat 2.
In 1812 is Jacobus Klaassen eigenaar. Hij is de peetoom van Hermanus Alofs, gedoopt 7 oktober 1809, zoon van Hermanus Alofs en Margaretha te Boekhorst (dochter van Wilhelmus te Boekhorst en Joanna Banning. Jacobus Klaassen is getrouwd met Gerarda te Boekhorst, dochter van Wilhelmus te Boekhorst en Joanna Banning. De voorouders van Hermanus Alofs staan in Ons Familieboek blz 153.
Bron
o.a. Dorpsraad Azewijn.
Vanaf juli 2009
In juli 2009 waren er onderhandelingen tussen Partycentrum De Dèèl en Stichting Dorphuis Azewijn om tot een overeenkomst te komen om het voormalige Café 'de Vergulde Kip' te exploiteren. Sinds september 2009 hebben Marcel & Judith Beekman de kans gekregen van de Stichting Dorpshuis Azewijn om het horecabedrijf in Azewijn te runnen.
De dagelijkse leiding is in handen van Linda van Moerkerk. Samen met haar partner Kevin Leuverink wonen zij tevens boven het cafégedeelte.