Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !
Pim Pandoer en de Heks van 's-Heerenberg
Het verhaal van het boek Pim Pandoer en de Heks van 's-Heerenberg is gebaseerd op een oude weduwe met de naam Mechteld ten Ham die van verschillende zaken door de toenmalige 's-Heerenbergse bevolking beschuldigd werd. Dit vrouwtje werd op 26 juli 1605 op de brandstapel gezet nadat de waterproef bij De Laak in Azewijn had uitgewezen dat ze echt een heks zou zijn. Algemeen wordt aangenomen dat Mechteld ten Ham de laatste heks van Nederland is. In 's-Heerenberg wordt rond augustus elk jaar een feest gevierd ter ere van de oude weduwe (het Mechteld Ten Ham-feest).
In het door Carel Beke geschreven jongensboek wordt naast Mechteld ten Ham ook melding gemaakt van de Zeddamseweg, de Korenmolen, de Galgenberg, Emmerik, Zeddam, Huis Bergh, De Wal, de gracht en Molen achter het Jodenkerkhof.
De intro is als volgt: Een oude boer, die in de Achterhoek woont, beweert dat hij behekst is. In het begin lachen de mensen erom, en ook Fer Donkers, alias Pim Pandoer, Bas Baanders en Koos en Jenny Menning geloven er niet zo veel van.
Er gebeuren echter allerlei geheimzinnige dingen. Het ene mysterie volgt het andere op. Franske, het zoontje van de rijke fabrikant uit Twente, verdwijnt opeens spoorloos. Dan slaat iedereen de schrik om het hart. Niemand durft zich nog te wagen op het land of in de boerderij van boer Tommes. Men vraagt zich af hoe dit af zal lopen. Maar dan wordt er losgeld gevraagd... en dan beginnen ook de instincten van Pim Pandoer te werken...
Een groot gedeelte van het verhaal speelt zich af op de boerderij van boer Tommes en zijn vrouw. Exacte aanduiding van de ligging van deze boerderij wordt er niet gegeven maar waarschijnlijk lag deze aan Den Aam oftewel het Medzestraatje.