Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !
St. Martinus Beek
Beek krijgt in 1339 zijn eerste stenen kerk. Hij wordt gebouwd op de plaats van de kapel aan de beek die is toegewijd aan sint Petrus in Banden. Paus Benedictus XII ondersteunt de bouwactiviteiten met een aflaatbrief, waarmee gelden bijeengebracht kunnen worden om de bouwkosten te bestrijden. De kerk wordt in 1460 uitgebreid met een verhoogd gotisch koor. Een afbeelding staat in Old Ni-js van de Heemkundekring Bergh nummer 57 blz 8. Het is de oudste afbeelding van de kerk van Beek die Theodor Bucker op zijn tiendkaart van 1735 intekent.
Tijdens de reformatie staat de kerk leeg. In de Franse tijd, 1795, krijgen de katholieken hun kerk terug; het is dan een ruïne die als paardenstal is gebruikt. Een jaar wordt eraan gewerkt om hem op te knappen.
De kerk wordt in 1867 onder pastoor Van Woerkom vergroot.
Naar plannen van architect Wolter te Riele te Utrecht wordt de kerk van Beek in 1914 opnieuw vergroot: hij wordt aan de oostzijde met een travéé verlengd en door een transept (=dwarbeuk) en een groter priesterkoor afgesloten. Gangmaker is de legendarische pastoor Johannes Martinus van Angeren.
Het orgel is gebouwd door de bekende orgelbouwers Gradussen uit Winssen.
Orgel
Het huidige orgel van de kerk is in februari 1989 geplaatst door de bekende orgelbouwers Gradussen uit Winssen. Na een grondige restauratie staat het nu in de linker zijvleugel van het kerkgebouw, dichter bij de mensen en zowel liturgisch als akoestisch gunstiger dan op de hoge plaats achter in de kerk. Het orgel was hard aan herstel toe. De windlade moest worden vernieuwd en ook de pijpen hebben een reparatie ondergaan. Het oorspronkeljke orgel is in 1898 geschonken door de parochianen bij gelegenheid van het 25-jarig priesterfeest van pastoor C. Verheul. Het koperen gedenkplaatje zit nog altijd aan de orgelkas, waarop dit te lezen is. De kas is ook geheel opgeknapt en weer compleet gemaakt. Met Pasen 1989 is het vernieuwde orgel weer feestelijk in gebruik genomen met een concert van het gemengd koor.
Het orgel bevat pijpwerk voor 1-manuaal met aangehangen pedaal, het geheel omgeven door een gothische kas. De frontpijpen aan de smalle frontzijde zijn van Westfaalse afkomst en ouder dan het instrument zelf. De windvoorziening is nog origineel, met schepbalgen en een hefboom voor handbediening. Verder is er een chromatisch ingedeelde mechanische sleeplade.
Kroniek van de kerk
hieraan wordt gewerkt
- 969 - Misschien wordt de eerste kapel, toegewijd aan Sint-Petrus in de banden, in Beek gesticht door graaf Wichman van Hameland.
- 1206 - Simon van Hese, proost van het kapittel van Sint-Maarten te Emmerik, schenkt zijn kapittel het recht om de tienden van Beek en het patronaatsrecht aldaar (d.i. het recht om de pastoor te benoemen).
- 1339 - De mensen in Beek bouwen onder leiding van hun pastoor Grerardus hun eerste stenen kerk, toegewijd aan Sint-Petrus in Banden. Paus Benedictus XII, die in ballingschap in Avignon resideert, ondersteunt de bouwaktiviteiten met een aflaatbrief, waarmee gelden bijeengebracht worden om de bouwkosten te bestrijden.
- 1460 - De Beekse kerk wordt uitgebreid met een verhoogd gotisch koor.
- 1517 - Reformatie
- 1593 -
- 1644 -
- 1685 -
- 1795 -
- 1855 -
- 1867 -
- 1881 -
- 1883 -
- 1885 -
- 1914 -
- 1943 -
- 1948 -
- 1957 -
- 1987 -
Bron
Beschrijving object tijdens Open Monumentendag in 2005: Religieus Erfgoed