Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !
Oude Rijn
De Oude Rijn is een rivier in de gemeenten Rijnwaarden en Kleef (Duitsland). De Oude Rijn is in Nederland een tot het formaat van een flinke beek verschrompelde oude loop van de Nederrijn bij Zevenaar. Het is de route die het Rijnwater volgde voor het gereedkomen van het Pannerdensch kanaal in 1707. Het riviertje de Wildt, en haar verlengde het riviertje de Wetering, komen in de Oude Rijn uit.
Tegenwoordig is de verbinding tussen de Niederrhein de oude Rijn even ten oosten van Tolkamer afgedamd, zodat veruit het meeste Rijnwater via het Bijlands Kanaal en het Pannerdens kanaal naar het noorden stroomt om ter hoogte van het Looveer bij Duiven weer in de Nederrijn te stromen.
De Oude Rijn is thans bekend als natuurgebied en geografische merkwaardigheid. Het gebied wordt beschermd als onderdeel van het natuurgebied Oude Rijnstrangen.
In het Duitse deel is de Oude Rijn (in het Duits Altrhein of Alter Rhein genoemd) is een oude rivierloop van de Rijn die vanaf Griethausen naar het Bijlandsch Kanaal loopt. Het wordt ook Griethauser Altrhein genoemd. De Duitse deel van de Oude Rijn is ongeveer acht kilometer lang.
Het Duitse deel van de Oude Rijn is na het Saale-glaciaal ontstaan en is met de aanleg van het Bijlandsch Kanaal tussen 1773 en 1776 in onbruik geraakt. Na Griethausen (op 7,5 kilometer) ligt een monumentale spoorbrug van de voormalige spoorlijn Zevenaar-Kleef over de Oude Rijn. Bij Wardhausen (op 5,6 kilometer) komt het Spoykanaal, dat de haven van Kleef met de Rijn verbindt, uit in de Oude Rijn.
Na Griethausen gaat het water verder als watergang die naar het zuiden afbuigt langs Kellen en daarna weer oostelijk loopt langs Riswick en zijn oorsprong heeft in verschillende beken en afwateringen tussen Warbeyen, Huisberden en Klomp.