Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !
Nellestijn, Jan
De Nederlandse dirigent Jan Nellestijn (1960) begon zijn loopbaan als Kornettist/Trompettist bij de toenmalige Johan Willem Friso Kapel te Assen. Hij studeerde trompet aan het Arnhems Conservatorium bij Peter van Loo. Tijdens zijn studie periode volgde hij diverse masterclasses o.a. bij de bekende Russische trompettist Timofei Dokshitzer. Intussen kwam er steeds meer interesse voor het dirigeren en werd er aanvang gemaakt met de eerste fase van het directie diploma HaFaBra.
In 1997 werd hij benoemd als kapelmeester bij het Fanfarekorps Koninklijke Landmacht (FKKL) te Vught. Zijn masterstudie voor directie volgde hij bij Jan Cober aan het Tilburgs conservatorium. Deze studie werd afgesloten met een spetterend eindconcert waaraan zowel het harmonieorkest van het Tilburgs conservatorium als het FKKL aan meededen.
In 2000 volgde de aanstelling tot chef-dirigent van het FKKL. Met dit orkest werden veel muzikale hoogtepunten beleeft. Zo werden er vele concerten gegeven in binnen- en buitenland. Veel wereldpremières van composities uitgevoerd die gemaakt waren door (meestal Nederlandse componisten) en die dan ook vaak live voor een CD werden opgenomen. Enkele van deze componisten Hanna Kulenty (Poolse componiste), Maurice Hamers, Jan Bus, Marc van Delft, Carl Wittrock, Maino Remmers, Stephen Melillo (Amerikaans componist). Solisten waarmee werd samengewerkt o.a. Frits Damrow (solo-trompettist van het Koninklijke Concertgebouw orkest), Jasper van Rosmalen (viool), Esther Forselen (hobo), Magaret Roest (sopraan), Rob van Reimersdal (klarinet).Talrijke CD opnamen, zowel in eigen beheer als voor muziekuitgeverijen, waarbij veel nieuwe composities werden opgenomen voor deze uitgeverijen van o.a. Rob Goorhuis, Hardy Mertens.
Jan Nellestijn ging zich ook steeds meer bekwamen in het dirigeren van lichte muziek. Dit blijkt uit de CD “We’re in the House”, waarvan de titel een compositie (rap) is van Maino Remmers. Tijdens zijn periode als dirigent (tot 2006) van het FKKL maakte hij vele transcripties en arrangementen voor het orkest.