Bijdragen aan Berghapedia? Kijk hier voor Hulp bij aanmelden

Hotel Montferland

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken

Korte geschiedenis

ouders van Aleida Booms
Hotel Montferland en omgeving in 2014

Hotel Montferland bevindt zich op de motte Montferland. In het Adresboek 1935 komt het voor in de rubriek Hotels als Hotel "Montferland", Zeddam, Telefoon 44. Het huidige adres is Montferland 1, 7038 EB Zeddam.

In 1871 verhuurde de Bergsche administratie het gebouw met omgeving aan Hendrik Booms (1836-1906) te Lengel, die het verder als café ging exploiteren. Zijn dochter Aleide Johanna Booms (1872-1933) en schoonzoon Gerhardus Arnoldus Bruins hebben het café overgenomen. Hendrik staat net als zijn schoonzoon als kastelein en hotelhouder te boek.

In de jaren negentig van de 19e eeuw gaf de hotelhouder een folder uit, waarin de tarieven stonden: logies voor 2,50 gulden per persoon per dag, 15 gulden per week, voor kinderen en dienstboden 10 gulden. In die tijd maakte een arbeider voor één gulden een lange werkdag.

Precies in het midden van de foto hiernaast is de jachtkamer goed te zien: de bakstenen aanbouw aan de linkerkant van het hoofdgebouw. Die kamer was oorspronkelijk een vrijstaand gebouw dat graaf Oswald III in 1699 heeft laten bouwen op de plek van een ouder, vervallen jachtpaviljoen. Op de jachtkamer liet graaf Oswald onder meer twee chronogrammen aanbrengen. Klik door om hierover meer te lezen.

Beeldmateriaal

Klik op de afbeeldingen voor een vergroting.

Zie ook

Bronnen

Externe Links