Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

O.L.V. Altijddurende Bijstand: verschil tussen versies

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken
k (Pastoors in Braamt: Parochie Heilige Gabriël, redactie)
k (Redactie)
Regel 1: Regel 1:
De nieuwe [[Kerken en kloosters | kerk]] van [[Braamt]] wordt in [[1949]] ingewijd door Mgr Th. Huurdeman, vicaris-generaal van het Aartsbisdom Utrecht.  
+
De nieuwe [[Kerken en kloosters | kerk]] van [[Braamt]] werd in [[1949]] ingewijd door Mgr Th. Huurdeman, vicaris-generaal van het Aartsbisdom Utrecht. Braamt werd afgescheiden van [[St. Oswalduskerk|Zeddam]], waartoe het de eeuwen door heeft behoord.
Braamt wordt afgescheiden van [[St. Oswalduskerk|Zeddam]], waartoe het de eeuwen door heeft behoord.
+
[[Riele, J.H. te|Bouwpastoor Te Riele]] werd in [[1902]] geboren in Deventer. Hij was achtereenvolgens kapelaan in [[Zevenaar]], Soest en Zuilen. In [[1946]] kwam hij naar Zeddam als kapelaan. De taak als bouwpastoor heeft hij met groot enthousiasme opgepakt en in 1949 succesvol afgesloten. De pastoor overleed op 17 februari [[1950]], kort na het gereedkomen van de kerk, in het ziekenhuis te [[Doetinchem]]. Pastoor Te Riele is in Braamt onvergetelijk. Er is een [[straten|straat]] naar hem genoemd.
Bouw[[pastoor Te Riele]] is in 1902 geboren in Deventer. Hij was achtreenvolgens kapelaan in [[Zevenaar]], Soest en Zuilen. In [[1946]] kwam hij naar Zeddam als kapelaan. De taak als bouwpastoor heeft hij met groot enthousiasme opgepakt en in 1949 succesvol afgesloten. De pastoor overleed op 17 februari [[1950]], kort na het gereedkomen van de kerk, in het ziekenhuis te [[Doetinchem]]. Pastoor Te Riele is in Braamt onvergetelijk. Er is een [[straten|straat]] naar hem genoemd.
 
  
 
==Bron==
 
==Bron==
Regel 7: Regel 6:
  
 
==Pastoors in Braamt==
 
==Pastoors in Braamt==
*Te Riele
+
*[[Riele, J.H. te|J.H. te Riele]] ([[1946]]-[[1950]])
*Onland
+
*Onland (1950-[[1956]])
*Sandkuyl
+
*[[Sandkuijl, C.F.J.|C.F.J. Sandkuijl]] (1956-[[1962]])
*Kemme
+
*Kemme (1962-[[1973]])
*Scheublin
+
*[[Scheublin, C. (pastoor)|C. Scheublin]] (1973-[[1981]])
*Klomp
+
*[[Klomp, A.W.|A.W. Klomp]] (1981-[[1989]])
 +
*[[Vreeze, Rinke de|Rinke de Vreeze]] (1989-...)
 +
 
 +
De huidige pastoor van Braamt is de Heer R. de Vreeze. Hij is lange tijd missionaris in Ghana geweest. Toen pastoor Scheublin in [[1981]] plotseling stierf, was hij op vakantie in Nederland. Hij logeerde toen bij de Paters van de Slangenburg en hoorde over de malaise waarin men in Braamt zat en bood spontaan aan te helpen. De "klik" met Braamt was geboren en na een half jaar ging pater De Vreeze met fl. 6000,- weer naar Ghana, overgehouden van de aktie: Doe een hoop voor de Vreeze.
  
De "huidige" (welk jaar?) pastoor van Braamt is de Heer R. de Vreeze. Toen pastoor Scheublin in [[1981]] plotseling stierf was de missionaris uit Ghana, de heer R.de Vreeze, op vakantie in Nederland. Tijdens die vakantie logeerde hij ook bij de Paters van de Slangenburg en hoorde over de malaise waarin men in Braamt zat en bood spontaan aan te helpen. De "klik" met Braamt was geboren en na een half jaar ging pater de Vreeze met fl. 6000,- weer naar Ghana, overgehouden van de aktie: Doe een hoop voor de Vreeze.
 
 
Oogproblemen noopten hem Ghana te verlaten en, gelukkig voor Braamt, is hij al die jaren alweer de pastoor in Braamt die ondanks zijn hoge leeftijd (geboren 8 november [[1922]]) nog zeer actief is in de parochie en in de omgeving.
 
Oogproblemen noopten hem Ghana te verlaten en, gelukkig voor Braamt, is hij al die jaren alweer de pastoor in Braamt die ondanks zijn hoge leeftijd (geboren 8 november [[1922]]) nog zeer actief is in de parochie en in de omgeving.
  
Regel 22: Regel 23:
 
* [http://www.kerkbraamt.nl RK Kerk Braamt]  
 
* [http://www.kerkbraamt.nl RK Kerk Braamt]  
  
{{Onderwerp|Kerken en kloosters}}
+
{{Onderwerp|Kerken en kloosters|Parochies}}

Versie van 21 nov 2010 om 15:20

De nieuwe kerk van Braamt werd in 1949 ingewijd door Mgr Th. Huurdeman, vicaris-generaal van het Aartsbisdom Utrecht. Braamt werd afgescheiden van Zeddam, waartoe het de eeuwen door heeft behoord. Bouwpastoor Te Riele werd in 1902 geboren in Deventer. Hij was achtereenvolgens kapelaan in Zevenaar, Soest en Zuilen. In 1946 kwam hij naar Zeddam als kapelaan. De taak als bouwpastoor heeft hij met groot enthousiasme opgepakt en in 1949 succesvol afgesloten. De pastoor overleed op 17 februari 1950, kort na het gereedkomen van de kerk, in het ziekenhuis te Doetinchem. Pastoor Te Riele is in Braamt onvergetelijk. Er is een straat naar hem genoemd.

Bron

  • Routebeschrijving Open Monumentendag 2005: Religieus Erfgoed

Pastoors in Braamt

De huidige pastoor van Braamt is de Heer R. de Vreeze. Hij is lange tijd missionaris in Ghana geweest. Toen pastoor Scheublin in 1981 plotseling stierf, was hij op vakantie in Nederland. Hij logeerde toen bij de Paters van de Slangenburg en hoorde over de malaise waarin men in Braamt zat en bood spontaan aan te helpen. De "klik" met Braamt was geboren en na een half jaar ging pater De Vreeze met fl. 6000,- weer naar Ghana, overgehouden van de aktie: Doe een hoop voor de Vreeze.

Oogproblemen noopten hem Ghana te verlaten en, gelukkig voor Braamt, is hij al die jaren alweer de pastoor in Braamt die ondanks zijn hoge leeftijd (geboren 8 november 1922) nog zeer actief is in de parochie en in de omgeving.

De parochie van O.L.V. van Altijddurende Bijstand is opgegaan in het parochieverband Didam-'s-Heerenberg-Wehl, waaruit op 1 januari 2010 de nieuwe Parochie Heilige Gabriël is voortgekomen.

Externe links

Sjabloon:Onderwerp