Bijdragen aan Berghapedia? Kijk hier voor Hulp bij aanmelden

Sterrenburg, Pieter Gerrit

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken

Pieter Gerrit Sterrenburg is 14 mei 1895 geboren in Eersel (Acht Zaligheden). Hij trouwde op 24 april 1924 in Doorn met de aldaar op 25 september 1902 geboren Aleida Hendrika Petersen. Op 18 juli 1925 werd in Amsterdam zoon Pieter geboren. Op 11 december 1936 kwam het gezin vanuit Bussum naar 's-Heerenberg waar de vader als Opperwachtmeester van de Kon. Marechaussee in het bevolkingsregister werd geregistreerd.

Op 10 mei 1940 werd opperwachtmeester P. Sterrenburg samen met wachtmeester J. Jansen weggevoerd naar Emmerik. Teun de Goede noemt ze twee onzer bekwaamste politiemannen. Op dezelfde dag kwamen ze nog terug omdat de Duitsers inzagen dat de boel in het honderd zou lopen zonder politie.

Op 19 september 1944 was onderluitenant Sterrenburg groepcommandant in 's-Heerenberg. Op deze dag kwamen N.S.K.K.-ers (leden van het Nationalsozialistische Kraftfahrkorps) die gevlucht waren voor de Geallieerde opmars bij Nijmegen naar 's-Heerenberg waar ze na overleg met Frieden van de Gestapo in Emmerik de bevoegdheid kregen Sterrenburg en zijn mannen uit hun ambt te ontzetten. Na zijn arrestatie zag Sterrenburg kans om te ontsnappen. Hij dook onder bij Smits in Loerbeek.

Bron