Bijdragen aan Berghapedia? Kijk hier voor Hulp bij aanmelden

Walburg van den Bergh

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken

Walburg van den Bergh werd omstreeks 1485 geboren als dochter van Oswald I van den Bergh en Elisabeth van Meurs.

Zij was amper tien jaar oud toen op 16 januari 1495 de voorwaarden werden vastgelegd voor haar huwelijk met Hendrik van Wisch, zoon van Johan van Wisch en Margaretha van Kettler tot Assen. Als Hendriks geboortejaar wordt op internet het jaar 1471 genoemd. Wanneer Walburg en Hendrik als echtpaar zijn gaan samenwonen, is niet bekend, maar de voor de hand liggende aanname dat dit enige tijd later was, wordt bevestigd door de geboortedata van hun zoon:

Als Joachims geboortejaar wordt ook vaak 1519 genoemd. Dit is echter het jaar waarin hij het ambt van heer van Wisch actief op zich nam.

De heren van Wisch bezaten slechts de helft van de heerlijkheid Wisch; de andere helft had Walburgs vader in 1486 gekocht. Dit gebied stond sindsdien bekend als Berghs Wisch. Formeel was de heerlijkheid echter niet gesplitst, zodat graaf Oswald en heer Johan het bestuur van Wisch samen moesten uitvoeren. Dit leverde problemen op, maar die werden in 1495 opgelost – toevallig of niet het jaar waarin de huwelijksvoorwaarden voor Walburg en Hendrik werden vastgelegd.

Berghs Wisch zou naar de heren van Wisch terugkeren als er uit het huwelijk van Walburg en Hendrik kinderen geboren zouden worden. Die waren er inderdaad, maar Berghs Wisch is Berghs gebleven. De reden hiervoor is onduidelijk, maar kan verband houden met het feit dat Walburgs echtgenoot nooit heer van zijn helft van Wisch is geweest. Hij stief namelijk al in 1514, drie jaar voor de dood van zijn vader in 1517. Zodoende volgde Walburgs zoon Joachim zijn grootvader op als de nieuwe heer van zijn helft van Wisch. De eerste twee jaar trad Walburg op als regentes. Berghse Wisch bleef zoals gezegd Berghs, maar de opvolgers van graaf Oswald I, de graven Willem III en Oswald II, hadden weer de nodige problemen met Joachim van Wisch. Een van de aanleidingen was dat Frederik van den Bergh, heer van Hedel overleden in 1513, zijn zus Walburg had onterfd.

Walburg werd vrouwe van Wisch toen haar zoon Joachim in 1541 overleed zonder wettig nageslacht na te laten (wel had hij vier buitenechtelijke kinderen). Toen Walburg in 1547 stierf, was haar dochter Ermgard de laatste telg uit het Huis Wisch. Door haar huwelijk met Georg van Limburg Stirum gingen half Wisch en haar overige bezittingen over naar het geslacht Van Limburg Stirum.

De Van Limburg Stirums zijn contact blijven houden met het geslacht Van den Bergh. Twee van Walburgs kleinkinderen waren peetouders van kinderen van Willem IV van den Bergh en Maria van Nassau. Kleinzoon Herman Georg van Limburg Stirum (15401574) was peetoom van Magdalena van den Bergh, terwijl zijn zus Anna Maria van Limburg Stirum (±15431637) peettante was van Oswald van den Bergh. Herman Georgs vrouw Maria van Hoya (15341612) was zelfs twee keer peettante: van Frederik van den Bergh en van Wilhelmina van den Bergh.

Bronnen