Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Broek, 't (Stokkum): verschil tussen versies

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken
(wilgenhout voor midwinterhoorn)
Regel 1: Regel 1:
 +
''''t Broek''' is de benaming voor het gebied ten zuiden van de dorpskom van [[Stokkum]]. Het gebied bestaat als voormalig overloopgebied van de [[Rijn]] uit kleigrond, terwijl het ietwat hoger gelegen gebied ten noorden van de kom meer uit zangrond bestaat. Het gebied wordt tegenwoordig grofweg afgeperkt door de [[Eltenseweg]], de [[Linthorst|Linthorsterweg]] en de [[Voorthuizerweg]]. Tot [[1888]] was het gebied het voornaamste deel van de gemeynde oftewel gemene gronden van het [[Sint Oswaldusgilde|Stokkumse gilde]]. Het gebied werd vroeger omheind door heggen en sloten. Er bestonden drie toegangshekken tot het gebied, namelijk het [['t Klaphek|Klaphek]], bij het gelijknamige [['t Klaphek|café]], het [[Flochtshek]] bij de kruising van de [[Voorthuizerweg]] en de [[Eltenseweg]] en het [[Wellingshek]], aan het einde van de huidige [[Voorthuizerweg]].
 +
 
Betekenis van '''Broek''' is Brok, Bruch: laagliggend drassig land, moeras met stilstaande poelen, dikwijls doorstroomd door stille beken.
 
Betekenis van '''Broek''' is Brok, Bruch: laagliggend drassig land, moeras met stilstaande poelen, dikwijls doorstroomd door stille beken.
 
<br/>In [[Stokkum]] heet het [[Sportterreinen|sportterrein]] aan de [[Westerbroekweg]] ''''t Broek'''.
 
<br/>In [[Stokkum]] heet het [[Sportterreinen|sportterrein]] aan de [[Westerbroekweg]] ''''t Broek'''.

Versie van 12 aug 2009 om 12:34

't Broek is de benaming voor het gebied ten zuiden van de dorpskom van Stokkum. Het gebied bestaat als voormalig overloopgebied van de Rijn uit kleigrond, terwijl het ietwat hoger gelegen gebied ten noorden van de kom meer uit zangrond bestaat. Het gebied wordt tegenwoordig grofweg afgeperkt door de Eltenseweg, de Linthorsterweg en de Voorthuizerweg. Tot 1888 was het gebied het voornaamste deel van de gemeynde oftewel gemene gronden van het Stokkumse gilde. Het gebied werd vroeger omheind door heggen en sloten. Er bestonden drie toegangshekken tot het gebied, namelijk het Klaphek, bij het gelijknamige café, het Flochtshek bij de kruising van de Voorthuizerweg en de Eltenseweg en het Wellingshek, aan het einde van de huidige Voorthuizerweg.

Betekenis van Broek is Brok, Bruch: laagliggend drassig land, moeras met stilstaande poelen, dikwijls doorstroomd door stille beken.
In Stokkum heet het sportterrein aan de Westerbroekweg 't Broek.
De Midwinterhoorngroep van de Heemkundekring Bergh haalt het wilgenhout voor de midwinterhoorns uit het Stokkummerbroek. (Old Ni-js nummer 21 blz 58-59)

Sjabloon:Onderwerp