Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Koendersmolen: verschil tussen versies

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken
(Actualisering)
 
(3 tussenliggende versies door 2 gebruikers niet weergegeven)
Regel 1: Regel 1:
[[Afbeelding:Koendersmolen.jpg|thumb|right|200px|'''De Koendersmolen]]
+
[[Afbeelding:Koendersmolen.jpg|thumb|right|300px|<center>'''De Koendersmolen</center>]]
De '''Koendersmolen''', [[Zeddamseweg]] 5 in [[Braamt]] is een [[monumenten | rijksmonument]]. De molen is een zogenaamde Grondzeiler en heeft een vlucht van 22 meter. Op de baard staat vermeld dat de molen uit [[1832]] stamt. De molen is in [[1964]] gerestaureerd en voorzien van een halfsteens ommanteling. De molen is sinds begin jaren 90 niet meer in bedrijf.
+
De '''Koendersmolen''', [[Zeddamseweg Braamt|Zeddamseweg]] 5 in [[Braamt]], is sinds 31 januari [[1967]] een [[monumenten | rijksmonument]] (monumentnummer 9263). De molen is een zogenaamde grondzeiler en heeft een vlucht van 22 meter. Op de baard staat vermeld dat de molen uit [[1832]] stamt.  
 +
 
 +
De molen is tot [[1953]] in bedrijf geweest. Toen was een grondige restauratie nodig, die pas in [[1963]] gefinancierd kon worden. Het gehele muurwerk werd voorzien van een halfsteens ommanteling en op het wiekenkruis werden nieuwe remkleppen aangebracht. In [[1964]] was de molen weer bedrijfsklaar en heeft toen weer volop gemalen tot het begin [[vorige eeuw|jaren 90]]. Sindsdien staan de wieken stil en raakte de molen meer en meer in verval.
 +
 
 +
In [[2017]] heeft de familie Koenders, sinds [[1872]] eigenaar, de molen verkocht. De nieuwe eigenaar streeft ernaar de molen te restaureren.
  
 
[[Hunting, Jacobus Hermanus|Jaap Hunting]] vertelde in [[2007]] over de molen:
 
[[Hunting, Jacobus Hermanus|Jaap Hunting]] vertelde in [[2007]] over de molen:
  
 
''Als Braamtse jongen van een jaar of 14/15 was ik wel eens aan het werk bij Willem Koenders. In die tijd moest er bijv. nog gehooid worden en dat gebeurde nog op de ouderwetse manier (met de hooivork en de houten grashark). Ik meen mij te herinneren dat Willem ons daarvoor 75 ct. per uur betaalde en dat was in die tijd toch mooi geld. Wij liepen dan ook wel de molen binnen. Ook maalde hij toen al machinaal, maar de windmolen was nog in gebruik. Tegenwoordig is Gert Koenders (zoon van Willem) de eigenaar. De molen is nog niet zolang geleden gerenoveerd / gerestaureerd en draait nog steeds, echter niet meer commercieel.
 
''Als Braamtse jongen van een jaar of 14/15 was ik wel eens aan het werk bij Willem Koenders. In die tijd moest er bijv. nog gehooid worden en dat gebeurde nog op de ouderwetse manier (met de hooivork en de houten grashark). Ik meen mij te herinneren dat Willem ons daarvoor 75 ct. per uur betaalde en dat was in die tijd toch mooi geld. Wij liepen dan ook wel de molen binnen. Ook maalde hij toen al machinaal, maar de windmolen was nog in gebruik. Tegenwoordig is Gert Koenders (zoon van Willem) de eigenaar. De molen is nog niet zolang geleden gerenoveerd / gerestaureerd en draait nog steeds, echter niet meer commercieel.
 +
<br clear=all/>
 +
==Zie ook ==
 +
*[http://www.heemkundekringbergh.nl/over-bergh/historisch-erfgoed/molens/ Berghse molens]
  
==Verval dreigt voor Braamtse molen==
+
== Bron ==
Bron: Peter Frequin in [[Gelderlander]] 21 oktober 2009
+
*[https://molendatabase.nl Molendatabase] (nummer 189)
 
 
Eigenaar Koenders ziet vanwege kosten niet veel in restaureren [[Monumenten|rijksmonument]]
 
 
 
''Van een afstand is het een idyl­lisch plaatje, zeker als het bouw­werk aan de [[Zeddamseweg Braamt|Zeddamseweg]] don­ker afsteekt tegen een helblau­we lucht. Maar hoe dichterbij je komt, des te minder vrolijk je er van wordt: de [[Koendersmolen|molen in Braamt]] verloedert.''
 
 
 
 
Wie van [[Doetinchem]] naar [[Zeddam]] rijdt, ziet bij het na­deren van [[Braamt]] links in de verte het silhouet van drie [[molens]]. De twee [[Windmolens bij 's-Heerenberg|windmolens]] die net over de [[grens]] in Duitsland staan, en dich­terbij een ‘ouderwetse’ Nederland­se molen, aan de grote weg bij een van de rotondes net achter Braamt.
 
<br/>Het eerste wat opvalt zijn de wie­ken. Van een van de vier ont­breekt een spant, de overige drie zien er ook niet al te best uit. Nog dichterbij zijn scheuren in de muur te zien. Afgebladderde verf, onkruid lijkt uit de ramen te ko­men. Een deel van het hek is ver­nield. Wat jammer van zo’n bin­nenkomst van de mooie gemeente Montferland.
 
 
 
De gemeente erkent dat het er niet al te fraai uitziet. „Een min­puntje voor [[Montferland]]”, zegt woordvoerder Willem Maas. Wij storen ons er ook aan. Maar wij kunnen niet veel doen. Het is par­ticulier bezit. Ambtenaren van ons hebben wel zo nu en dan contact met de eigenaar in de hoop hem aan te sporen, maar we kunnen hem tot niets verplichten, helaas.”
 
<br/>De molen blijkt het eigendom te zijn van Gerard Koenders. Die vindt alle ophef allemaal gezeur. „Het ziet er echt niet zo slecht uit. Dat hek? Is maar een balkje. En bij de ramen; dat is geen onkruid, dat is gras dat door de vogels daar is neergelegd. De molen is drie jaar geleden helemaal opgeknapt. Ik heb zelf zes weken geschilderd. Maar een jaar later is-ie behoorlijk beschadigd door een enorme storm. Pure overmacht.”
 
 
 
Het 180 jaren oude bouwwerk zit al lang in de familie, sinds [[1872]]. Het werd in [[1964]] gerestaureerd en was tot [[1999]] voor het malen in ge­bruik. Voorjaar [[2005]] werden de wieken opgeknapt door fir­ma Groot Wesseldijk uit Lochem. Een bijzonder wieksysteem, dat in Nederland verder alleen bij de mo­len van [[Nieuw-Wehl]] te vinden is.<br/>
 
De Monumentenwacht afdeling Gelderland kent de molen. Wim Waanders, de molenexpert van de stichting, weet dat de Braamtse molen drie jaar geleden is geïn­specteerd. „Wij geven gespeciali­seerd bouwkundig advies. Maar wij betalen niet voor opknap.” Het onderhouden van een molen kost jaarlijks zo’n 5000 euro. En dan gaat het om molens zonder achterstallig onderhoud en niet over restauratie. Het vervangen van onderdelen als een staartbalk kost al gauw 15.000 euro.
 
 
 
Koenders zou voor subsidie kun­nen aankloppen bij het rijk: het is een rijksmonument. Maar de eige­naar ziet daar niet veel in. „Dat duurt jaren. En intussen moet ik er wel geld voor uitgeven. Ik ben geen bedrijf, het is een hobby. Een hele dure.”
 
<br/>Moet Koenders het niet dan maar proberen te verkopen? „ Ach, het zit al zo lang in de familie. Ik zal molenmaker Groot Wesseldijk ’ns bellen om te kijken of er volgend jaar iets gedaan kan worden.”
 
 
 
==Kaart==
 
<googlemap version="0.9" lat="51.921052" lon="6.26887" zoom="17">
 
51.921149, 6.26882
 
</googlemap>
 
 
 
==Zie Berghse molens==
 
*[http://www.heemkunde.nl/molens/berghse-molens.html Windkorenmolen Braamt]
 
  
{{Onderwerp|molens|monumenten|Braamt|Adresboek 1935}}
+
[[Categorie: Molens Braamt]]
 +
[[Categorie: Rijksmonumenten Braamt]]
 +
[[Categorie: Braamt Zeddamseweg]]

Huidige versie van 30 mei 2020 om 15:30

De Koendersmolen

De Koendersmolen, Zeddamseweg 5 in Braamt, is sinds 31 januari 1967 een rijksmonument (monumentnummer 9263). De molen is een zogenaamde grondzeiler en heeft een vlucht van 22 meter. Op de baard staat vermeld dat de molen uit 1832 stamt.

De molen is tot 1953 in bedrijf geweest. Toen was een grondige restauratie nodig, die pas in 1963 gefinancierd kon worden. Het gehele muurwerk werd voorzien van een halfsteens ommanteling en op het wiekenkruis werden nieuwe remkleppen aangebracht. In 1964 was de molen weer bedrijfsklaar en heeft toen weer volop gemalen tot het begin jaren 90. Sindsdien staan de wieken stil en raakte de molen meer en meer in verval.

In 2017 heeft de familie Koenders, sinds 1872 eigenaar, de molen verkocht. De nieuwe eigenaar streeft ernaar de molen te restaureren.

Jaap Hunting vertelde in 2007 over de molen:

Als Braamtse jongen van een jaar of 14/15 was ik wel eens aan het werk bij Willem Koenders. In die tijd moest er bijv. nog gehooid worden en dat gebeurde nog op de ouderwetse manier (met de hooivork en de houten grashark). Ik meen mij te herinneren dat Willem ons daarvoor 75 ct. per uur betaalde en dat was in die tijd toch mooi geld. Wij liepen dan ook wel de molen binnen. Ook maalde hij toen al machinaal, maar de windmolen was nog in gebruik. Tegenwoordig is Gert Koenders (zoon van Willem) de eigenaar. De molen is nog niet zolang geleden gerenoveerd / gerestaureerd en draait nog steeds, echter niet meer commercieel.

Zie ook

Bron