Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Overleg gebruiker:Verre neef

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken

Beste Marcel, over mijn vader A.J.T. van Wessel

Ik heb in alle papieren die mijn vader heeft nagelaten nergens iets gevonden dat hij Korporaal is, wel dat hij Huzaar 1e klas was. Ook heb ik een foto waar hij een streep op zijn mouw heeft zitten, nu weet ik, dat het verschil tussen soldaat 1e klas en korporaal alleen de kleur is en dat kan ik op de zwart wit foto niet zien. hoe weet jij dat hij korporaal zou zijn? groetjes Helmy van Wessel


Beste Helmy,

Ik zal in mijn paperassen moeten graven om te achterhalen waarom ik je vader als korporaal heb aangemerkt. Maar aangezien jij alleen gegevens hebt dat hij huzaar 1e klas was, en dit ook op zijn oorkonde van 4 april 1950 staat, zal dat zijn eindrang zijn geweest. De pagina kan dus in die zin worden aangepast.

Tegenwoordig is inderdaad het verschil tussen de streep van een 1e klasser en een korporaal alleen de kleur. Destijds in Indië echter werd nog een ander systeem gebruikt: één streep was soldaat (huzaar) 1e klas, twee strepen was korporaal en drie strepen was sergeant. Als op je foto één streep te zien is, is dat een aanwijzing te meer dat je vader huzaar 1e klas was.

Als ik het kan vinden, laat ik het even weten wie hem korporaal heeft genoemd.

Groet,

Marcel Messing