Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Willem van Oranje: verschil tussen versies

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken
k (cat)
 
(10 tussenliggende versies door 3 gebruikers niet weergegeven)
Regel 1: Regel 1:
'''Willem van Oranje''' is een zwager van [[Graaf Willem IV|Willem van den Bergh]].
+
[[Bestand:Antonio Moro - Willem I van Nassau.jpg|left|thumb|250px|'''Portret door Antonio Moro, ca. 1555, ''Gemäldegalerie alter Meister'' Kassel]]
[[Bestand:Portret-Willem-van-Oranje.jpg]]
+
'''Willem van Oranje''' ([[1533]] – [[1584]]) werd in [[1556]] een zwager van [[Willem IV van den Bergh]] toen zijn [[Maria van Nassau|zus Maria]] met Van den Bergh trouwde.
{{Onderwerp|Personen}}
+
 
 +
Eén van de zwaarste tegenslagen die Willem van Oranje moest verwerken is ongetwijfeld het feit geweest dat zijn zwager  in [[1578]] overliep naar Spaanse zijde. Dit gebeurde nadat Jan van Nassau, de oudste broer van Willem van Oranje, tot stadhouder van [[Gelderland]] was benoemd. Willem van den Bergh had gehoopt dit ambt te krijgen, maar toen dit niet gebeurde, zocht hij contact met de Spaanse hertog van Parma. Een paar jaar eerder was Rennenberg, stadhouder van Groningen, Friesland, Drenthe en Overijssel, al overgelopen naar de vijand.
 +
 
 +
Nadat de contacten met Parma in [[1583]] aan het licht kwamen, liet Van Oranje zijn zwager gevangennemen. Toen Van den Bergh, destijds waarschijnlijk de belangrijkste edelman in Gelderland, wegens gebrek aan bewijs vrijkwam, liep hij alsnog over naar de vijand.  
 +
<br clear=all/>
 +
==Zie ook==
 +
*[http://nl.wikipedia.org/wiki/Willem_van_Oranje Willem van Oranje op Wikipedia]
 +
 
 +
[[Categorie:Militairen tijdens de Tachtigjarige Oorlog]] [[Categorie:Gravenportretten|N]]

Huidige versie van 3 jun 2022 om 10:43

Portret door Antonio Moro, ca. 1555, Gemäldegalerie alter Meister Kassel

Willem van Oranje (15331584) werd in 1556 een zwager van Willem IV van den Bergh toen zijn zus Maria met Van den Bergh trouwde.

Eén van de zwaarste tegenslagen die Willem van Oranje moest verwerken is ongetwijfeld het feit geweest dat zijn zwager in 1578 overliep naar Spaanse zijde. Dit gebeurde nadat Jan van Nassau, de oudste broer van Willem van Oranje, tot stadhouder van Gelderland was benoemd. Willem van den Bergh had gehoopt dit ambt te krijgen, maar toen dit niet gebeurde, zocht hij contact met de Spaanse hertog van Parma. Een paar jaar eerder was Rennenberg, stadhouder van Groningen, Friesland, Drenthe en Overijssel, al overgelopen naar de vijand.

Nadat de contacten met Parma in 1583 aan het licht kwamen, liet Van Oranje zijn zwager gevangennemen. Toen Van den Bergh, destijds waarschijnlijk de belangrijkste edelman in Gelderland, wegens gebrek aan bewijs vrijkwam, liep hij alsnog over naar de vijand.

Zie ook