Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Bijenmuseum: verschil tussen versies

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken
(Nieuwe pagina aangemaakt met 'Toon Abbing heeft het '''Bijenmuseum''' uit Zoelen naar De Roos in Beek gehaald. Toen na een aantal jaren de huur van de collectie t…')
 
(aanvulling)
 
(5 tussenliggende versies door 2 gebruikers niet weergegeven)
Regel 1: Regel 1:
[[Abbing, Toon|Toon Abbing]] heeft het '''Bijenmuseum''' uit Zoelen naar [[Roos, De|De Roos]] in [[Beek]] gehaald.
+
'''Bijenmuseum "De Zoete Inval"''' was van [[1992]] tot [[1997]] gevestigd in de voormalige eetzaal van [[Horeca|hotel-café]] [[Hotel-Café de Roos|De Roos]] aan de [[Sint Jansgildestraat]] in [[Beek]].
  
Toen na een aantal jaren de huur van de collectie te hoog opliep moest dit project worden afgekapt.
+
Dit museum was voordien gevestigd in het Betuwse Zoelen, maar omdat het daar niet genoeg bezoekers trok, wilden de eigenaren het sluiten. Toen het Beekse [[Politiek#Gemeenteraadsleden|gemeenteraadslid]] [[Abbing, Toon|Toon Abbing]] dit hoorde, kreeg hij het idee dit museum naar Beek te halen. Hij had eind [[1991]] met zijn actiecomité ''Behoudt De Roos'' het pand van De Roos gekocht en dit leek hem een geschikt onderkomen voor een bijenmuseum. De eigenaren van het museum gingen akkoord, mede omdat Beek meer [[Toerisme|toeristen]] trekt dan Zoelen. Zij verhuurden hun collectie aan Abbing, waarna "De Zoete Inval" op 1 mei [[1992]] werd geopend. De heropening van De Roos als horecaonderneming moest nog tot de zomer van [[1994]] wachten.
  
==Bron==
+
In het museum kon de bezoeker aan de hand van bijenkorven en -kasten, honingpotten en vele andere attributen uit de imkerij alsmede video's en een collectie boekjes, kennismaken met het bijenleven.
*[[Harmsen, Henk|Henk Harmsen]] in [[Gelderlander]], editie ''West-Achterhoek'' 5 januari [[2011]]: ''Toon laat de krijtjes weer piepen''.
 
  
{{Onderwerp|Toerisme|Beek}}
+
In [[1993]] organiseerden de [[Heemkundekring Bergh]] en de ''NGV afdeling Achterhoek'' een excursie naar het museum.
 +
 
 +
Toen in 1997 de huur van de collectie te hoog opliep, moest dit project worden gestopt.
 +
 
 +
==Bronnen==
 +
*Bart Hendricksen, Veldwerkgroep Beek/Loerbeek (diverse krantenknipsels)
 +
 
 +
[[Categorie:Musea]] [[Categorie:Beek Sint Jansgildestraat]]

Huidige versie van 16 mrt 2023 om 06:32

Bijenmuseum "De Zoete Inval" was van 1992 tot 1997 gevestigd in de voormalige eetzaal van hotel-café De Roos aan de Sint Jansgildestraat in Beek.

Dit museum was voordien gevestigd in het Betuwse Zoelen, maar omdat het daar niet genoeg bezoekers trok, wilden de eigenaren het sluiten. Toen het Beekse gemeenteraadslid Toon Abbing dit hoorde, kreeg hij het idee dit museum naar Beek te halen. Hij had eind 1991 met zijn actiecomité Behoudt De Roos het pand van De Roos gekocht en dit leek hem een geschikt onderkomen voor een bijenmuseum. De eigenaren van het museum gingen akkoord, mede omdat Beek meer toeristen trekt dan Zoelen. Zij verhuurden hun collectie aan Abbing, waarna "De Zoete Inval" op 1 mei 1992 werd geopend. De heropening van De Roos als horecaonderneming moest nog tot de zomer van 1994 wachten.

In het museum kon de bezoeker aan de hand van bijenkorven en -kasten, honingpotten en vele andere attributen uit de imkerij alsmede video's en een collectie boekjes, kennismaken met het bijenleven.

In 1993 organiseerden de Heemkundekring Bergh en de NGV afdeling Achterhoek een excursie naar het museum.

Toen in 1997 de huur van de collectie te hoog opliep, moest dit project worden gestopt.

Bronnen

  • Bart Hendricksen, Veldwerkgroep Beek/Loerbeek (diverse krantenknipsels)