Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

LAD: verschil tussen versies

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken
(Nieuwe pagina aangemaakt met 'De '''N.V. Lobitsche Auto-Dienst''' is in 1924 opgericht door de gebroeders Hendriks te Lobith.<br/> Deze oprichting had ten doel om een autobusdienst te gaan exploite…')
 
k (Bron: cat)
 
(3 tussenliggende versies door 2 gebruikers niet weergegeven)
Regel 1: Regel 1:
De '''N.V. Lobitsche Auto-Dienst''' is in 1924 opgericht door de gebroeders Hendriks te Lobith.<br/>
+
De '''N.V. Lobitsche Auto-Dienst''' (LAD) is in [[1924]] opgericht door de gebroeders Hendriks te [[Lobith]] met het doel een autobusdienst te exploiteren tussen [[Spijk]] via Tolkamer, Lobith en [[Babberich]] naar [[Zevenaar]]. Tevens hield men zich bezig met stukgoedvervoer tussen Lobith en [[Arnhem]], en een garage met werkplaats voor bedrijfsauto’s. De eerste bus waarmee gereden werd was de overbekende T-Ford.
Deze oprichting had ten doel om een autobusdienst te gaan exploiteren tussen Spijk via Tolkamer, Lobith en Babberich naar Zevenaar. Tevens hield men zich bezig met stukgoedvervoer tussen Lobith en Arnhem, en een Garage met werkplaats voor bedrijfsauto’s. De eerste bus waarmee gereden werd was de overbekende Ford T.
 
  
Bussen van de LAD vervoerden perssoneeel uit Lobith (en [[Beek]], Loerbeek]] en [[Kilder]]?) naar de ''Philips'' in [[Doetinchem]].
+
Bussen van de LAD vervoerden personeeel uit Lobith (en [[Beek]], [[Loerbeek]] en [[Kilder]]?) naar de Philips-vestiging in [[Doetinchem]].
  
In de 2e Wereld Oorlog is al het autobusmaterieel verloren gegaan, en kon men weer van voren af aan beginnen.<br/>
+
In de [[Tweede Wereldoorlog]] is al het autobusmaterieel verloren gegaan, en kon men weer van voren af aan beginnen. Helaas is daardoor ook vrijwel niets bekend van het vooroorlogse materieel. Afgezien van een T-Ford met het nummer 1, was er in [[1936]] nog een Kromhout met opbouw van Den Oudsten en Domburg met het nummer 8. Men nummerde in die periode zijn bussen door, zodat er in [[1947]] ineens het nummer 12 verscheen. Dat moet een Ford Trambus zijn, maar in [[1945]] heeft men de dienst weer opgestart met een Austin Bellewagen, en daar is weer niets over bekend.
Helaas is daardoor ook vrijwel niets bekend van het vooroorlogse materieel.<br/>
 
Afgezien van de foto met de T-Ford als nummer 1, weet ik dat er in 1936 nog een Kromhout met opbouw van Den Oudsten en Domburg geweest is met het nummer 8.<br/>
 
Men nummerde in die periode haar bussen door, en dan verschijnt er in 1947 ineens het nummer 12, dat moet een Ford Trambus zijn, maar in 1945 heeft men de dienst weer opgestart met een Austin Bellewagen, en daar is weer niets over bekend.
 
  
Mochten er lezers/kijkers zijn die wat meer kunnen vertellen over de vooroorlogse periode van de LAD, houd de samensteller van  me graag aanbevolen.
+
In [[1954]] kwam de Coöperatieve Vereniging “De Lijmers” U.A. tot stand (in de volksmond “De Liemers”). Bij dit samenwerkingsverband waren betrokken LAD te Lobith van de Gebr. Hendriks, met haar buslijn Spijk-Lobith-Zevenaar, de Firma Luc Hendriks te Zevenaar met buslijn Zevenaar-Arnhem, en de [[Gelderse Tramwegen|GTW]] te Doetinchem met buslijn Doetinchem-Elten, later aangevuld met nog een drietal lijnen in die streek.
  
In 1954 kwam de Coöperatieve Vereniging “De Lijmers” U.A. tot stand (in de volksmond “De Liemers”). Bij dit samenwerkingsverband waren betrokken; LAD te Lobith van de Gebr. Hendriks, met haar buslijn Spijk-Lobith-Zevenaar, de Firma Luc Hendriks te Zevenaar met buslijn Zevenaar-Arnhem, en de GTW te Doetinchem met buslijn Doetinchem-Elten, later aangevuld met nog een drietal lijnen in die streek.
+
In [[1965]] is deze organisatie geheel overgenomen door de ''GTW''. Het bedrijf van Luc Hendriks uit Zevenaar werd opgeslokt door de GTW en de LAD bleef haar eigen lijn Lobith-Zevenaar verzorgen op vergunning van de GTW, en tot in de jaren tachtig mocht de LAD ook doorrijden naar Arnhem.
  
In 1965 is deze organisatie geheel overgenomen door de GTW. Het bedrijf van Luc Hendriks uit Zevenaar werd opgeslokt door de GTW en de LAD bleef haar eigen lijn Lobith-Zevenaar verzorgen op vergunning van de GTW, en tot in de 80-er jaren mocht de LAD ook doorrijden naar Arnhem.
+
Ook in het groepsvervoer speelde “De Lobitsche” een belangrijke rol, onder andere voor de Turmac tabaksfabriek te Zevenaar, de Philipsvestigingen te Doetinchem en te Lent, de scheepswerf "De Hoop" te Lobith, de AKU te Arnhem en tal van scholen in de regio.
  
Ook in het groepsvervoer speelde “De Lobitsche” een belangrijke rol, o.a. voor de Turmac tabaksfabriek te Zevenaar, de Philipsvestigingen te Doetinchem en te Lent, de scheepswerf "De Hoop" te Lobith, de AKU te Arnhem en tal van scholen in de regio.
+
Broer A.W. Hendriks legde zich vanaf de jaren vijftig toe op het transport van zand, grind en stenen. Hier waren onder andere een aantal DAF trucks bij betrokken, maar in de jaren zeventig minstens zeven FTF trucks. (FTF = Floor’s Truck-Fabriek) te Wijchen. Deze in Nederland gebouwde trucks werden veelal aangedreven door Amerikaanse Mack motoren.
  
Broer A.W. Hendriks legde zich vanaf de vijftiger jaren toe op het transport van zand, grind- en stenentransport. Hier waren o.a.een aantal DAF trucks bij betrokken, maar in de 70’er jaren zeker een zevental FTF trucks. (FTF = Floor’s Truck-Fabriek) te Wijchen. Deze in Nederland gebouwde trucks werden veelal aangedreven door Amerikaanse Mack motoren.
+
Een aantal kentekens van de Hendriks-wagens is nog bekend: BS-54-03, DB-18-87, 59-11-GB, 65-07-GB, 37-81-MB, 15-63-VB en 27-UB-70, en de typeaanduidingen F7.13 als Hendriks 179 + Oplegger 180, F7.20D, F7.26D, F7.26D, F8.26D, F7.13KS en de FS7.20S.
  
Kentekens van de door mij bekende Hendriks wagens zijn; BS-54-03 (zie foto), DB-18-87, 59-11-GB, 65-07-GB, 37-81-MB, 15-63-VB en 27-UB-70, resp. met de typeaanduidingen F7.13 als Hendriks 179 + Oplegger 180 (zie foto), F7.20D, F7.26D, F7.26D, F8.26D, F7.13KS en de FS7.20S.
+
De activiteiten van Hendriks te Lobith werden rond [[1994]]/[[1995]] gestaakt.
  
De activiteiten van Hendriks te Lobith werden rond 1994/95 gestaakt.
+
== Bron ==
 +
*Gerrit Gunnink
  
Alle foto’s komen uit de verzameling van Harry Wind, Gerrit Gunnink en ook van een paar onbekende foto-eigenaars.
+
[[Categorie:Openbaar vervoer]]
 
 
 
 
 
 
Gerrit Gunnink
 
 
 
{{Onderwerp|Openbaar vervoer|Bedrijfsbussen}}
 

Huidige versie van 16 nov 2016 om 11:43

De N.V. Lobitsche Auto-Dienst (LAD) is in 1924 opgericht door de gebroeders Hendriks te Lobith met het doel een autobusdienst te exploiteren tussen Spijk via Tolkamer, Lobith en Babberich naar Zevenaar. Tevens hield men zich bezig met stukgoedvervoer tussen Lobith en Arnhem, en een garage met werkplaats voor bedrijfsauto’s. De eerste bus waarmee gereden werd was de overbekende T-Ford.

Bussen van de LAD vervoerden personeeel uit Lobith (en Beek, Loerbeek en Kilder?) naar de Philips-vestiging in Doetinchem.

In de Tweede Wereldoorlog is al het autobusmaterieel verloren gegaan, en kon men weer van voren af aan beginnen. Helaas is daardoor ook vrijwel niets bekend van het vooroorlogse materieel. Afgezien van een T-Ford met het nummer 1, was er in 1936 nog een Kromhout met opbouw van Den Oudsten en Domburg met het nummer 8. Men nummerde in die periode zijn bussen door, zodat er in 1947 ineens het nummer 12 verscheen. Dat moet een Ford Trambus zijn, maar in 1945 heeft men de dienst weer opgestart met een Austin Bellewagen, en daar is weer niets over bekend.

In 1954 kwam de Coöperatieve Vereniging “De Lijmers” U.A. tot stand (in de volksmond “De Liemers”). Bij dit samenwerkingsverband waren betrokken LAD te Lobith van de Gebr. Hendriks, met haar buslijn Spijk-Lobith-Zevenaar, de Firma Luc Hendriks te Zevenaar met buslijn Zevenaar-Arnhem, en de GTW te Doetinchem met buslijn Doetinchem-Elten, later aangevuld met nog een drietal lijnen in die streek.

In 1965 is deze organisatie geheel overgenomen door de GTW. Het bedrijf van Luc Hendriks uit Zevenaar werd opgeslokt door de GTW en de LAD bleef haar eigen lijn Lobith-Zevenaar verzorgen op vergunning van de GTW, en tot in de jaren tachtig mocht de LAD ook doorrijden naar Arnhem.

Ook in het groepsvervoer speelde “De Lobitsche” een belangrijke rol, onder andere voor de Turmac tabaksfabriek te Zevenaar, de Philipsvestigingen te Doetinchem en te Lent, de scheepswerf "De Hoop" te Lobith, de AKU te Arnhem en tal van scholen in de regio.

Broer A.W. Hendriks legde zich vanaf de jaren vijftig toe op het transport van zand, grind en stenen. Hier waren onder andere een aantal DAF trucks bij betrokken, maar in de jaren zeventig minstens zeven FTF trucks. (FTF = Floor’s Truck-Fabriek) te Wijchen. Deze in Nederland gebouwde trucks werden veelal aangedreven door Amerikaanse Mack motoren.

Een aantal kentekens van de Hendriks-wagens is nog bekend: BS-54-03, DB-18-87, 59-11-GB, 65-07-GB, 37-81-MB, 15-63-VB en 27-UB-70, en de typeaanduidingen F7.13 als Hendriks 179 + Oplegger 180, F7.20D, F7.26D, F7.26D, F8.26D, F7.13KS en de FS7.20S.

De activiteiten van Hendriks te Lobith werden rond 1994/1995 gestaakt.

Bron

  • Gerrit Gunnink